Laatste nieuws:

, 11 mei 2021 09:12

Landbouwsector kan betrouwbaarheid aandrijflijn verhogen dankzij lagers van NSK

Aandrijflijnoplossingen voor voertuigen en machines in de landbouwindustrie moeten voldoen aan aan een rits eisen, die voortspruiten uit de hoge koppels en hoge belastingen die schering en inslag zijn in deze sector. Lagers voor transmissies, differentiëlen en aandrijfassen moeten daarom het hoogste niveau van betrouwbaarheid en levensduur garanderen. NSK beschikt over tientallen jaren ervaring in het leveren van lagers voor aandrijflijnen in de automobielsector. Die kennis en ervaring wordt nu met succes ingezet in toepassingen voor de landbouwindustrie. Dat levert zowel voor OEM's als eindgebruikers duidelijke voordelen op.

'
1/1
Er zijn tal van opkomende trends in de landbouwsector, die stilaan het voorbeeld van de automobielsector begint te volgen. Er gaan bijvoorbeeld steeds meer stemmen op om het brandstofverbruik te verminderen, terwijl de EU-wetgeving inzake CO2-emissie steeds strenger wordt. Door lagers aan te schaffen die over eigenschappen beschikken zoals een hoge belastbaarheid en een lage wrijvingsweerstand, is het mogelijk om deze uitdagingen aan te gaan.

Specifieke eisen

Hoewel ervaring in de automobielsector een duidelijk voordeel is, zijn er toch een aantal belangrijke verschillen als het gaat om toepassingen in de landbouwsector. Terwijl wagens goede acceleratie- en snelheidsprestaties vereisen en op een zuiver wegdek rijden, moeten landbouwvoertuigen overweg kunnen met ruw terrein en hoge belastingen bij het vervoeren en trekken. Dat betekent dat een hoog koppel de belangrijkste vereiste is voor de aandrijflijn in deze voertuigen.

Er kunnen veel valkuilen ontstaan als aandrijflijnen slecht gespecificeerde of verkeerd gekozen lagers gebruiken. Veel voorkomende defecten aan transmissielagers zijn schilfering, fretting, kooischade en kruip. Die boosdoeners hebben allemaal ongewenste gevolgen. De moderne landbouw is zo afhankelijk van een hoge productiviteit, dat een maximale inzetbaarheid van het voertuig absoluut nodig is. Daarom zijn de potentiële kosten en verloren bedrijfsuren als gevolg van een defect lager niet minder dan catastrofaal. Voor OEM´s betekent dat meer garantieoproepen en professionele reputatieschade.

In aandrijflijnen treedt schilfering op wanneer fragmenten van lagermateriaal loskomen van het gladde oppervlak van het loopvlak of de wentellichamen door rolmoeheid, waardoor gebieden met een grove textuur ontstaan. Dit faalmechanisme kan diverse oorzaken hebben, zoals overbelasting en indringing van vreemd materiaal.

Hoogbelaste lagers

Om het risico op schilferen te voorkomen, biedt NSK oplossingen aan zoals het gamma HR van hoogbelaste lagers, die uitstekende prestaties leveren in aandrijftoepassingen voor de landbouwsector. Het garanderen van een hoge belasting en een langere levensduur voorkomt niet alleen schilferen, maar laat ook toe om minder groot te dimensioneren. Kegellagers uit het HR gamma gebruiken conische rollen die geleid worden door een groef aan de achterzijde van de conus. Deze lagers zijn in staat om hoge radiale en axiale belastingen in één richting op te nemen aangezien de rollen groter zijn in omvang en aantal.

Het HR gamma is ook beschikbaar als diepgroefkogellager, met een 7-19% hoger dynamisch belastingsvermogen en een 22-68% langere levensduur volgens ISO L10.

Om het binnendringen van vervuiling tegen te gaan, een andere veel voorkomende oorzaak van schilfering in aandrijflijnlagers, blijkt de TM-serie van NSK populair te zijn. De afdichting is bijzonder doeltreffend in de transmissiesystemen van voertuigen voor landbouwtoepassingen, waar ze 2,5 keer langer meegaan dan open lagers. Het innovatieve ontwerp van de lipstructuur van de afdichting voorkomt verontreinigingen zoals tandwielstof, maar laat tegelijkertijd de smeerolie door. Bovendien heeft het interne vet een hoge affiniteit voor transmissieolie om de smering te bevorderen. Slechte of onjuiste smering is nog een bijkomende oorzaak van schilfering.

De allernieuwste materialen

Andere NSK oplossingen die ideaal zijn voor tandwielfabrikanten in de landbouwsector zijn NSKHPS tweerijige tonlagers en HST axiale kogellagers. De eerstgenoemde gebruiken state-of-the-art materiaaltechnologie die geschikt is voor toepassingen die hoge belastingen vereisen. Bij de tweerijige tonlagers met de hoogste belastingsfactor (25% hoger) is het in sommige toepassingen mogelijk om kleiner te dimensioneren.

HST druklagers met robuuste behuizing zijn speciaal ontwikkeld voor toepassingen in hydrostatische transmissies (HST), die vaak ingezet wordt in machines/voertuigen voor de landbouwsector. Het lager heeft een tweemaal langere levensduur in vergelijking met conventionele druklagers, mede dankzij het gebruik van EP-staal. Dat staal wordt bewerkt met een speciale warmtebehandeling die weerstand biedt tegen metaalmoeheid onder het oppervlakte van de binnenste en buitenste loopvlakken.

Toegevoegde waarde

NSK biedt niet alleen een uitgebreid gamma met kwalitatieve componenten voor aandrijftoepassingen in de landbouwindustrie, maar kan ook oplossingen met toegevoegde waarde bieden voor initiatieven zoals kleiner dimensionere, lagere wrijving en minder CO2-uitstoot. Dankzij innovaties zoals speciale materialen, geavanceerde warmtebehandeling en innovatieve productieprocessen, heeft NSK al vele decennia de automobielsector geholpen met haar expertise in transmissielagers. Nu profiteren ook steeds meer landbouwbedrijven van deze kwaliteitsgarantie.

bron: NSK

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden