, 30 maart 2021 15:10

Liebherr gebruikt HBK-krachtsensoren voor duurtesten met zwaar materieel

Om de betrouwbaarheid van onder meer hydraulische graafmachines, mijnbouwtrucks of ander zwaar materieel te kunnen garanderen, worden de machines door producenten uitgebreid getest. De machines moeten namelijk ook in extreme omstandigheden in havens, op bouwplaatsen en sloperijen zware ladingen kunnen tillen en verplaatsen. Om ervoor te zorgen dat ze betrouwbaar functioneren en langdurig bestand zijn tegen extreme omstandigheden test Liebherr, fabrikant van hydraulische graafmachines en mijnbouwtrucks, de belasting en de levensduur van machines en hun componenten zeer nauwkeurig met krachtsensoren en rekstroken van HBK.

"Bij onze belasting- en duurtests ondergaan onderdelen, zoals bijvoorbeeld een hydraulisch verstelbare giek, in verschillende testopstellingen in slechts een paar weken tijd zulke zware belastingen als een graafmachine normaal gesproken gedurende haar hele levensduur ervaart", zegt Nils Dippon, testingenieur bij het ontwikkelings- en demonstratiecentrum van Liebherr in het Duitse Kirchheim.

Voor een complete reeks structurele tests in de moderne testopstelling gebruikt Liebherr nu de U10M- en S9M-krachtsensoren en rekstrookjes van Hottinger Brüel & Kjaer. De U10M-krachtopnemers meten bijvoorbeeld aan welke krachten onderdelen blootgesteld worden, terwijl de rekstrookjes gelijktijdig de rek van het materiaal meten.

"De krachtsensoren uit de U10M-serie bieden een zeer hoge meetnauwkeurigheid en een breed meetbereik", verduidelijkt legt Thomas Kleckers, productmanager voor krachtsensoren bij HBK. "Onze hoogwaardige rekstrooktechnologie registreert zelfs minimale vervormingen van het materiaal, waardoor de producent inzicht krijgt in de levensduur. Die data zijn van belang voor de verdere productontwikkeling en voor service en onderhoud."

bron: HBK

Foto's:

Liebherr gebruikt HBK-krachtsensoren voor duurtesten met zwaar materieel

© Aandrijvenenbesturen.nl