Laatste nieuws:

, 26 januari 2021 13:04

ABB-sensor aan boord van SpaceX-raket om broeikasgasemissies te detecteren

Een optische sensor vervaardigd door ABB is onlangs gelanceerd met satelliet Hugo van GHGSat, dat zich bezighoudt met broeikasgasdetectiediensten in de ruimte.

'
1/1
De sensor kan methaanemissies vanuit de ruimte in kaart brengen met een resolutie die 100 keer hoger is dan bij alle andere sensoren. Waar voorheen alleen grotere regio's konden worden onderzocht, maakt de nieuwe grotere granulariteit het nu voor het eerst mogelijk om de bron van emissies te identificeren. Nog eens negen eenheden zijn momenteel in productie bij ABB, die eind 2022 op de markt zullen worden gebracht.

"We hebben voor ABB gekozen vanwege zijn vermogen om instrumenten van wereldklasse te leveren en tegelijkertijd de uitdagingen van een nieuw ruimtevaartbedrijf als het onze aan te gaan", aldus Stephane Germain, CEO van GHGSat.

"ABB deelt het doel van GHGSat om de uitstoot te verminderen door het creëren van hun broeikasgasdetectieconstellatie. Onze selectie als fabrikant voor deze geavanceerde sensoren toont ons concurrentievermogen aan en past goed bij de eisen van de particuliere ruimtevaartsector ", zegt Marc Corriveau, General Manager ABB Measurement & Analytics Canada. "De ruimtevaartrevolutie is in volle gang en ABB met zijn erfgoed van unieke ruimte-instrumenten en serieproductie van geavanceerde meetsensoren voor industriële toepassingen is buitengewoon goed gepositioneerd om deze opkomende sector te dienen."

Met zijn betrokkenheid bij de Canadese SCISAT-missie en de Japanse GOSAT-serie satellieten, loopt ABB al meer dan twee decennia voorop op het gebied van broeikasgasdetectie vanuit de ruimte. De optische apparatuur van ABB die zich al in de ruimte bevindt, is goed voor meer dan 100 jaar betrouwbare werking. De SCISAT-sensor volgt subtiele veranderingen in de samenstelling van de aardatmosfeer op de lange termijn tot delen per triljoen van meer dan 70 moleculen en verontreinigende stoffen sinds 2003. Weerbureaus over de hele wereld baseren hun voorspellingen op ABB-apparatuur die aan boord van de Amerikaanse National Oceanographic and Atmospheric Administration ( NOAA) weersatellieten (NPP en JPSS), die levens redden door de tijdigheid en nauwkeurigheid van weersvoorspellingen tot zeven dagen te verbeteren.

ABB is ook een wereldleider op het gebied van continue emissiebewaking via de aarde met meer dan 60.000 geïnstalleerde systemen in meer dan 50 landen wereldwijd. Continuous Emissions Monitoring Systems (CEMS) registreren en evalueren continu emissiegegevens in alle industrieën. Ze bieden belangrijke informatie voor de ecologische en economische werking van productiefaciliteiten. Het assortiment omvat de ACF5000 die nauwkeurig en betrouwbaar tot 15 gascomponenten tegelijk bewaakt.

bron: ABB

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden