Laatste nieuws:

, 15 december 2020 10:55

Zes tips om de weerbaarheid van industriële organisaties te vergroten

Binnen veel bedrijven zorgde de coronacrisis ervoor dat de productie afnam, deels stopte, of nog erger: compleet stil kwam te liggen. Hoewel de machines weer beginnen te draaien, zijn de gevolgen van de crisis nog altijd duidelijk voelbaar. Volgens het CBS lag de productie van de industrie in september 7 procent lager dan een jaar eerder. Managers verloren enig vertrouwen in de toekomst en dat alles is een direct gevolg van de klap die de maakindustrie al in maart 2020 kreeg te verduren.

Foto: wiredsmartio via Pixabay'
Foto: wiredsmartio via Pixabay
1/1
Het hervatten van productie is slechts één uitdaging waar organisaties voor staan. De andere is het ontwikkelen van meer veerkracht in de organisatie voor verdere gevolgen van de pandemie. Of van een andere crisis in de toekomst, dat maakt niet uit. Als we in de toekomst thuis blijven werken, of nog meer thuis gaan werken, moet werk op afstand geoptimaliseerd worden.
Rohit Gupta, VP en Head of Products & Resources bij Cognizant, geeft zes tips die de weerbaarheid van industriële organisaties kunnen vergroten.

1. Maak meer gebruik van IoT-sensoren en -apparaten

Het Internet of Things (IoT) maakt van elk apparaat, elk onderdeel, een potentiële datagenerator. Het omarmen van deze techniek maakt het mogelijk een volledig overzicht van de werkvloer te hebben. Management- of visualisatiesystemen maken alle processen in je organisatie, die ook op afstand bestuurd en gemonitord kunnen worden, inzichtelijk. Er zijn natuurlijk verschillende voordelen: data vanuit de sensoren kan bijvoorbeeld voorspellingen maken (voor preventief onderhoud) of bottlenecks in je productieproces in kaart brengen die - tot nu toe - onzichtbaar waren binnen de organisatie.

2. Breid productienetwerken uit: blockchain is er klaar voor

Organisaties moeten nieuwe technologieën in de bedrijfsvoering durven omarmen. Blockchain is simpel gezegd een manier waarop je een deel van een productieketen (proces, product, logistiek, wat dan ook) op een volledig veilige manier traceerbaar en transparant maakt. Het is één van de innovaties van de afgelopen jaren die nu echt klaar is voor massale implementatie. Met blockchain beheer je jouw netwerk van leveranciers efficiënter en veiliger. Bovendien maakt de techniek uitbreiding van je supply chain eenvoudiger, zodat je een grotere diversiteit in leveranciers (en dus mogelijke grondstoffen) krijgt. Ook dát maakt je meer weerbaar in tijden van crisis; het voorhanden hebben van alternatieve productiebronnen. Blockchain helpt daarbij.

3. Maak gebruik van de virtuele werkplek

Productiebedrijven zijn tegenwoordig al behoorlijk gedigitaliseerd, met uitgebreide controlesystemen voor apparaten en processen, IT-systemen en meer. Fabrieken hebben daarom vaak al de infrastructuur die nodig is om virtuele werkplekken te kunnen ontwerpen. Een overkoepelend platform kan de data uit de voorgenoemde systemen bundelen, waarmee procesleiders real-time overzichten kunnen genereren en inzien van hun business, ongeacht hun locatie. Data kan met alle betrokkenen in de supply chain gedeeld worden, om zo samen trends te constateren in de keten. Dit leidt tot snellere, betere besluitvorming als het gaat om gebruiken van grondstoffen en andere productiefactoren. Zo kunnen organisaties veel sneller werkzaamheden verplaatsen als in fabriek 1 een deel van het personeel corona blijkt te hebben. Doordat het probleem snel bekend is, ook in fabriek 2, zou die tweede locatie een deel van het productiewerk over kunnen nemen, om op die manier zo weinig mogelijk tijd en geld te verliezen.

4. Video monitoring op afstand met 5G

Heb je specialisten in dienst met zeer specifieke kennis van bepaalde delen in je productielijnen? Bij calamiteiten kun je hen, op afstand, helpen met een zo goed mogelijke videoanalyse van het probleem. Met goede video en IoT-data kan de expert helpen met een diagnose van het probleem, of reparaties op afstand aansturen. Dit kan alleen als de video zo scherp mogelijk is, en daarom moet 5G de nieuwe standaard worden in je bedrijf. Met zijn hoge capaciteit en minimale vertraging is het veel beter geschikt dan oudere, tragere netwerken.

5. Versnel de adoptie van VR en AR

‘Social distancing' zorgt ervoor dat er meestal minder mensen op de fabriekswerkvloer aanwezig zijn. Om toch optimaal te kunnen blijven produceren, zijn nieuwe oplossingen nodig, zoals virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Stel je voor dat je gewoon op 100 procent van je capaciteit kunt blijven produceren, maar dat slechts één derde van het personeel aanwezig hoeft te zijn. Twee derde zou dan op afstand werken, geholpen door VR en AR. Met enige scholing en oefening kunnen zelfs taken als boren of frezen op afstand gedaan worden met een AR-headset.

6. Blijf vooruitkijken

Maatregelen zoals hierboven beschreven kunnen de veerkracht van je organisatie enorm vergroten, in de huidige crisis maar ook in andere crisissituaties. Om ze te kunnen realiseren, is een sterke visie, gericht op digitalisatie, noodzakelijk. Een groot deel van deze visie bestaat uit de voorbereidingen die nodig zijn om mensen thuis te laten werken als dat nodig is. Veiligheid voor werknemers en partners zijn altijd het belangrijkst, daarnaast wil je zoveel mogelijk je werkcapaciteit behouden. Technologieën in een Industrie 4.0-omgeving geven je handvaten om deze doelen te bereiken en maken je bedrijf tegelijkertijd sterker, geven het méér veerkracht en zorgen voor méér flexibiliteit.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden