Laatste nieuws:

, 9 december 2020 10:46

Robots met handen en ogen genomineerd voor de Innovation Award

Vanmiddag om 14:45 u wordt de winnaar bekend gemaakt van de Award for Innovation and Entrepreneurship in Robotics & Automation (IERA). De genomineerden: een intelligente gripper en een 3D-scanner met de scherpste robotogen ter wereld.

'
1/1

Wie wil, kan zich nog precies aanmelden voor de online IERA award session.

De finalisten van de 16e IERA tonen de nieuwste vaardigheden die robots hebben verworven om mensen op het werk te helpen. OnRobot is genomineerd met de een intelligente grijper RG2-FT: met de vingertoppen 'voelt' hij en pakt hij delicate materialen zoals dun glas of testmonsters op en geeft ze door aan mensen. De tweede finalist is Photoneo's hoge resolutie MotionCam-3D. Deze 3D-scanner legt snel bewegende objecten vast en levert de scherpste ogen ter wereld voor industriële robots - zelfs onder zonlicht.
"We zijn erg onder de indruk van de creativiteit die de deelnemers aan de IERA Award 2020 toonden", zegt Milton Guerry, voorzitter van de International Federation of Robotics (IFR). "De finalisten van dit jaar laten wederom zien dat grote vindingrijkheid in de praktijk wordt gebracht: beide toepassingen laten zien hoe automatisering de manier waarop mensen en robots samenwerken in de industrie verder kan ontwikkelen."
De Award for Innovation and Entrepreneurship in Robotics & Automation is een van de belangrijkste onderscheidingen in de wereld van robotica. Het wordt gezamenlijk gesponsord door de IEEE Robotics and Automation Society (IEEE / RAS) en de International Federation of Robotics.

Vingertopgevoeligheid

"De grijper RG2-FT heeft dezelfde vingertopgevoeligheid als een menselijke hand", zegt Enrico Krog Iversen, CEO van het Deense samenwerkingsapplicatiebedrijf OnRobot. "Onze grijper kan dus zeer delicate werkstukken aan, zoals dun glas of medische testmonsters - zelfs zonder de exacte locatie in een doos te kennen." Hiertoe gebruikt de RG2-FT geavanceerde naderings- en kracht-koppelsensoren. Dit werkt vergelijkbaar met mensen die een potlood oppakken met gesloten ogen: naderingssensoren 'voelen' het object totdat de grip perfect is. De grijper doseert zijn kracht dan exact: hij pakt het object op, geeft het veilig door aan mensen, wetende dat het los moet laten bij het overhandigen.

Ogen die submillimeters spotten

"MotionCam-3D geeft ogen aan robots met de hoogste resolutie en nauwkeurigheid ter wereld", zegt Jan Zizka, CEO van de in Bratislava gevestigde maker Photoneo. „Onze camera kan objecten inspecteren die met een snelheid van 140 kilometer per uur bewegen. Zijn kwaliteiten zijn nuttig op verschillende gebieden: bijvoorbeeld in e-commerce en logistiek, voor het sorteren van objecten en autonome bezorgsystemen. De camera helpt ook bij het verwerken van voedsel, het sorteren van afval en het oogsten in de landbouw. Dankzij nauwkeurige machine vision kunnen robots ook objecten analyseren met afbeeldingen met een hoge resolutie, wat belangrijk is bij kwaliteitscontrole." 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden