, 23 september 2020 09:33
In 1620 bracht kapitein Christopher Jones de eerste Britse kolonisten van Plymouth (Engeland) naar Amerika met zeilschip de Mayflower. Vorige week werd haar 21e eeuwse autonome zusterschip gedoopt. Aangedreven door AI en zonne-energie kan het Mayflower Autonomous Ship lange tijd op zee doorbrengen met het verzamelen van gegevens over de oceaan. Na enkele proefvaarten vanuit Plymouth (Engeland) is het de bedoeling dat ze in het voorjaar van 2021 zelfstandig oversteekt naar Plymouth, Amerika.
De moderne Mayflower beschikt over een drievoudige romp met een enkele centrale toren om de radar, camera's en gps-antennes boven water te houden. Ze heeft een aluminium composiet behuizing. Het 49 voet lange schip heeft een maximum snelheid van ongeveer 10 knopen. In principe wordt alle elektriciteit geleverd door een met zonne-energie gevoede batterij, maar er zijn reservedieselgeneratoren. De ‘kapitein' wordt aangedreven door cloudbased artificiële intelligentie. En er zijn geen mensen aan boord.
Dit project biedt de kans om de levensvatbaarheid van autonoom vervoer aan te tonen. Het wordt geleid door de maritieme onderzoeksorganisatie Promare en ondersteund door IBM en een wereldwijd consortium van partners.
In samenwerking met menselijke oceanografen en andere autonome schepen, biedt de nieuwe Mayflower een flexibele en, naar men hoopt, kosteneffectieve optie voor onderzoek naar kwesties als de opwarming van de aarde, vervuiling door oceaanplastic en het behoud van zeezoogdieren. Het zelfvarende schip zal nieuwe kansen creëren voor langeafstandsonderzoek op zee. Maar het kan ook leiden tot een nieuw tijdperk van transoceanische scheepvaart, waarin autonome schepen, voornamelijk aangedreven door hernieuwbare energie, de kosten en menselijke en milieurisico's van de wereldhandel over zee kunnen verminderen.
ab op X
Volg ab nu ook op X!
Onze accountnaam is: @aenb