Laatste nieuws:

, 12 mei 2020 13:04

NSK helpt gieterij aan jaarlijkse besparing van 100.000 euro

Een aanpassing van het gebruikte lagertype in het carrousel van een gietlijn en de combinatie daarvan met een kleine wijziging in het ontwerp, bezorgde een fabrikant van gasturbinebladen tot een besparing van 100.095 euro per jaar bij. De wijziging kwam er nadat het bedrijf om de zes weken geconfronteerd werd met lagerdefecten.

De afgedichte rollagers van NSK kunnen hoge belastingen aan en beschikken over een geavanceerde afdichting.'
De afgedichte rollagers van NSK kunnen hoge belastingen aan en beschikken over een geavanceerde afdichting.
1/1
Om de korte levensduur van de oude lagers te onderzoeken deed de fabrikant beroep op het gespecialiseerde team van applicatie-ingenieurs van NSK. Zij analyseerden binnen het framework van het AIP programma het bestaande ontwerp en voerden een grondige inspectie uit van de defecte lagers.

Uit de analyse bleek dat een extreem bijtende oplossing (50% natriumhydroxide bij 180°C) die ingezet wordt tijdens het gietproces, gecombineerd met grote belastingen en een verkeerde uitlijning van de assemblage, aan de basis lag van de problemen. Dat uitte zich in manke smering en het vastlopen van de installatie. Het probleem werd nog verergerd door de onvoldoende afdichting van de lagers.

Daarom stelde NSK voor om over te schakelen op haar assortiment afgedichte rollagers, die het binnendringen van de agressieve bijtende oplossing voorkomen en tegelijkertijd de afdichting op peil houden. Daarnaast werd ook een alternatief ontwerp van het carrouselwiel voorgesteld dat verder de bescherming tegen verontreinigingen verbetert en montage vereenvoudigt. Tests leren dat dat deze aanpassinge resulteren in een verdubbeling van de levensduur van de lagers, wat op zijn beurt leidde tot een aanzienlijke vermindering van de stilstand- en onderhoudstijd. Door de goede prestaties werden ook de overige gietlijnen van de fabrikant aangepast.

De afgedichte rollagers van NSK bieden een hoge belastbaarheid en beschikken over een geavanceerde afdichting. Ze zijn ideaal voor gebruik in de veeleisende omstandigheden die kenmerkend zijn voor gieterijen en de staalindustrie in het algemeen. De openingen op de binnen- en buitenringen van de lagers maken het mogelijk om het lithiumvet meteen op de juiste plaats aan te brengen, terwijl een fosfaatoppervlaktebehandeling helpt om corrosie te voorkomen.

De besparingen in de gieterij werden berekend door de eerdere jaarlijks vervangingskosten voor de lagers, de arbeidskost die nodig is om de lagers te vervangen en de stilstandtijd - te vergelijken met de jaarlijkse kosten van de NSK-oplossing.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden