Laatste nieuws:

, 11 mei 2020 11:25

Containerkraan verbetert efficiency vrachtterminal

Nedcranes heeft een containerkraan van GVT Group of Logistics gemoderniseerd bij Railport Brabant in Tilburg. GVT is gespecialiseerd in vrachtvervoer via weg, spoor en binnenlandse waterwegen en biedt services tussen Nederland, Europa en Azië, waardoor het mogelijk is om goederen binnen 15 dagen vanuit Chengdu, China via Railport Brabant naar het Europese vasteland te vervoeren.

'
1/1
Grote delen van het transportnetwerk van GVT gaan via het spoor of waterwegen, waardoor de nadelen die samenhangen met conventionele vervoersmethoden worden vermeden. Vrachtwagens hebben bijvoorbeeld beperkingen in de hoeveelheid vracht die ze kunnen vervoeren, waardoor er meerdere ritten nodig zijn die door één trein hadden kunnen worden gedaan. Bedrijven streven naar duurzame mobiliteit door hun vervoersactiviteiten te verschuiven naar schepen en treinen. Op korte termijn kan het investeren in koolstofarme technologieën en moderniseringsprojecten om prestaties te verbeteren, bijdragen aan het terugdringen van de impact op het milieu. GVT Group of Logistics heeft exact hiervoor gekozen door Nedcranes opdracht te geven een containerkraan te moderniseren op haar locatie bij Railport Brabant in Tilburg. Railport Brabant heeft onlangs ook geïnvesteerd in de elektrificatie van het binnenkomende spoor, waardoor e-locomotieven sinds begin dit jaar de terminal van het bedrijf kunnen aandoen.

Nedcranes is specialist op het gebied van havenkranen, proceskranen en aandrijfsystemen en biedt diensten als modernisering, verplaatsing en demontage van kranen. Het bedrijf kreeg de opdracht voor de constructie en het hele project - met een doorlooptijd van minder dan een jaar. Het project omvatte het ontmantelen van een oude kraan, het aanpassen van de spoorbreedte en de lengte van de kraanbalk en het omkeren van de cabine. Door het vernieuwen van de aandrijfsystemen, de montage van nieuwe hijsmotoren, installatie van een nieuw e-huis en frequentieregelaars was dit een bijzonder technisch project.

Bestaande kraan als basis

Nedcranes gebruikte een bestaande containerkraan als basis voor de constructie. Deze werd gemoderniseerd en aangepast aan de nieuwe specificaties. Zo werd de spoorbreedte aangepast door de overspanning in te korten van 41 meter naar 27 meter. De kat is omgedraaid om vanuit de cabine beter zicht te hebben op de reachstackers, de vrachtauto's en de treinen. Verder zijn de aandrijvingen van de kraan en de kat vernieuwd en zijn er nieuwe hijsmotoren gemonteerd.

De elektrische installatie van de containerkraan is opnieuw ontworpen en geïnstalleerd volgens de meest recente eisen en richtlijnen. Gekozen is voor frequentieregelaars met een energieterugvoedsysteem. Dit systeem werd ontwikkeld om zwaartekracht en remenergie om te zetten in elektriciteit om zo energiekosten te besparen. Ook de middenspanningsinstallatie is compleet vernieuwd, waaronder de 10 kV transformator.

Nedcranes benaderde WEG om een nieuw hijssysteem te leveren. In het nieuwe systeem dat werd geïnstalleerd werden de gelijkstroommotoren (DC) vervangen door variabele toerenregelingen (VFD) en wisselstroommotoren (AC).

In de wetenschap dat indicatoren als snelheden, overbrengingsverhoudingen, poolparen, magnetisatiestroom en het vereiste remvermogen moesten worden bepaald, werd WEG als hoofdleverancier benaderd. Voor de modernisering van dit project zijn WEG AC-motoren gebruikt die met een tandwielkast en andere accessoires worden geleverd.

Na het bepalen van de lasten, snelheden en weersomstandigheden selecteerde WEG de meest geschikte motoren uit haar portfolio. Er werden vier 30 kW motoren voor het bewegen van de kraan, twee 22 kW motoren voor de loopkat, een 7,5 kW motor voor de hijsinrichting en een 170 kW motor voor de lier geplaatst. Alle motoren, behalve de liermotor, werden uitgerust met tandwielkasten en een mechanische rem. Laatstgenoemde is een veiligheidsvereiste voor kranen.

"In deze veiligheidskritische markt moeten elektrische gevaren zorgvuldig voorkomen en beperkt worden", zegt Business Unit Manager Menno Kuipers bij WEG Nederland. "Wij hebben ervoor gezorgd dat ons systeem conform de EN 14492-2 standaard van de Europese Commissie voor Normalisatie (CEN) is. Dit geldt voor het ontwerp, de informatie voor het gebruik, onderhoud en testen van takels met motoraandrijving, met of zonder loopkat en een elektrische, hydraulische of pneumatische motor als belangrijkste aandrijfsysteem.

"Veiligheidsnormen zijn niet zaligmakend - het takelsysteem voor dit project biedt meer voordelen: alle geleverde motoren voldoen aan W22 IE3. Dit geeft aan dat ze bijzonder efficiënt zijn, zodat de terminal het energieverbruik in de loop der tijd kan terugdringen en profiteert van kostenbesparingen. Bovendien zijn de geluidsniveaus van de hele installatie laag. Dit is een belangrijk punt, omdat de railterminal Railport Brabant zich dichtbij een woonwijk bevindt."

Voor GVT betekent dit de eerste containerkraan bij de Railport Brabant terminal. Overslag van containers gebeurde voorheen alleen met reachstackers. De opslagcapaciteit is ook uitgebreid - onder de kraan kunnen ongeveer 500 containers worden opgeslagen. Door deze aanzienlijke uitbreiding van de capaciteit en van de efficiency van het proces bij Railport Brabant kan het bedrijf aan de vraag van klanten blijven voldoen en gelijktijdig energiezuinige, duurzame vrachtoperaties ontwikkelen die bijdragen aan een groenere toekomst.

Eerder verscheen een uitgebreid artikel over dit werk in Aandrijven en Besturen:

 AB11-12_2019_WEGNEDCRANES.
 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden