Laatste nieuws:

, 29 april 2020 09:39

Mobiele robots nu ook inzetbaar in stille omgevingen dankzij direct drive van NSK

OEM’s die autonome of collaboratieve robots willen ontwikkelen voor stille omgevingen zoals ziekenhuizen, hotels, kantoren en bibliotheken kunnen beroep doen op de direct-drive oplossing van NSK. Robots met deze aandrijving kunnen lasten tot 100 kg efficiënt dragen en verplaatsen zonder de aanwezigen te storen.

'
1/1
Nu digitale evoluties zoals AI (kunstmatige intelligentie) en ML (machinaal leren) wereldwijd beginnen door te breken, worden de inspanningen versterkt om mobiele en humanoïde robots te ontwikkelen die nuttige taken kunnen uitvoeren in de nabijheid van mensen.

Het belangrijkste obstakel bij systemen zoals conventionele AGV's (autonoom geleide voertuigen) - die worden ingezet in fabrieken en magazijnen - is het lawaai dat ze maken. De direct-drive-unit van NSK is veel stiller, waardoor ze beter geschikt zijn voor inzet in de openbare ruimte en in andere omgevingen. Bedrijven in de dienstensector en openbare instellingen hebben behoefte aan stille robots, bijvoorbeeld om geen gesprekken te belemmeren of medewerkers te storen tijdens het uitvoeren van hun taken.

De stille werking van de aandrijving van NSK kan worden toegeschreven aan de tandwielloze structuur (direct-drive motor), die gebruik maakt van de technologie achter de Megatorque Motor van het bedrijf. Die technologie elimineert het typerende geluid van reductiekasten. Het gebruik van de Megatorque Motor als aandrijfwiel was een nieuw concept, en NSK moest manieren bedenken om alle onderdelen van het systeem optimaal op elkaar af te stemmen. Tegelijkertijd wilde men dit ook aan een redelijke prijs in de markt zetten.

Naast een laag geluidsniveau is de aandrijving zo ontworpen dat ze een veilige werking rond mensen garandeert. Het systeem is bedoeld voor gebruik in toepassingen als service-robots, power-assist duwwagens en andere cobots. Een belangrijke eigenschap van het ontwerp is de 'back-driveability', waardoor gemakkelijk kan worden teruggegrepen naar push/pull handmatige bediening indien er zich een probleem voordoet.

De aandrijving bedient twee wielunits tegelijkertijd via eenvoudige signalen. De aandrijving is uitgerust met sensoren die de wielrotatie, -versnelling, -kanteling en andere nuttige parameters opnemen. De signalen van de sensoren kunnen geëxporteerd worden voor gebruik in een on-board PC in autonome robottoepassingen.

Het ontwikkelingsproces om een kwalitatief hoogstaande, technisch competente en functionele robuuste oplossing te ontwikkelen was zeer intensief. Er werd gebruik gemaakt van bestaande technologieën als mechatronica, sturing en software. De specialisten van NSK werden belast met de engineering van een systeem dat een nieuwe robotica-markt zou kunnen aanboren. Een belangrijk onderdeel van dit werk was het verkrijgen van feedback van personen die werken in plaatsen zoals ziekenhuizen en bibliotheken, om te achterhalen welk type robot de optimale oplossing biedt voor dergelijke omgevingen. Naast de ontwikkeling van een nieuw type robot die de grenzen van de robotica opzoekt, heeft NSK immers ook de ambitie om nuttige robots dichter bij het dagelijkse leven te brengen.

bron: NSK

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden