Laatste nieuws:

, 15 januari 2020 11:29

Onderwaterdrones NL en BE Marines komen uit nieuwe fabriek in Oostende

ECA Group, specialist op het gebied van robotica, geautomatiseerde systemen, simulatie en industriële processen, gaat de onbemande systemen leveren voor 12 mijnenjagers voor de Nederlandse en Belgische Marines. Het bedrijf bouwt daartoe een speciale fabriek in Oostende.

'
1/1

In 2019 besloten de Nederlandse en Belgische marines om de levering van twaalf mijnenvegers (6 per land) en de onbemande systemen voor het opruimen van mijnen op zee toe te kennen aan het consortium Belgium Naval & Robotics, opgericht door Naval Group en ECA Group. Veel Belgische bedrijven zijn als partner en leverancier betrokken bij het contract dat bijna 2 miljard euro waard is. De twee bedrijven hebben in België dochterondernemingen opgericht om deze opdracht eenvoudiger uit te voeren.

Autonoom mijnen opruimen

ECA Robotics Belgium zal de nieuwe generatie ‘maritieme drones' produceren, bestemd voor de bovengenoemde opdracht, maar ook voor de toekomstige exportverkoop. Het gaat om innovatieve technologieën die de kern vormen van het ‘stand-off' mijnenbestrijdingsconcept dat Belgium Naval & Robotics realiseert voor de Belgische en Nederlandse marines. De onbemande systemen ruimen de mijnen autonoom op en worden bestuurd vanaf het moederschip. Het betreft de onderwaterdrone (AUV) A 18-M, de voortgetrokken sonar T-18M, de oppervlaktedrone (USV) Inspector 125, de inspectie- en mijnneutralisatiedrones (ROV MIOS) Seascan en KSter en het lancerings- en recuperingssysteem drone-naar-drone, evenals varend materieel.

De fabriek

Haven Oostende heeft ECA Group een concessie verleend om op het voormalige terrein van Beliard te bouwen. De fabriek met een oppervlakte van 5000 m2 zal in de loop van 2022 operationeel zijn. De investering voor de bouw van de fabriek en de opstart van de productie bedraagt ongeveer 10 miljoen euro.

Mensen nodig

"Naast de bouw van onze fabriek is ECA Group op zoek naar verschillende profielen (waaronder ingenieurs) voor de twee Belgische vestigingen van haar dochteronderneming ECA Robotics Belgium: Henegouwen in Wallonië waar het ontwerpbureau en het hoofdkantoor zullen worden geïmplementeerd en Oostende in Vlaanderen voor de ondersteuning van de fabrieksactiviteiten. Voor Oostende werven we voornamelijk technisch personeel en arbeiders. Over 2-3 jaar zal de fabriek naar verwachting meer dan 70 werknemers in dienst hebben. " vertelt Steven Luys, CEO van ECA Robotics Belgium.

bron: ECA Robotics Belgium

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden