Laatste nieuws:

, 5 december 2019 11:27

Energie-intensieve industrie presenteert masterplan voor CO2-reductie

De European Steel Association (Eurofer) heeft, samen met andere Europese energie-intensieve industrieën, een masterplan gepubliceerd voor een concurrerende transformatie van energie-intensieve industrieën die een koolstofneutrale, kringloopeconomie mogelijk maakt tegen 2050. Dit masterplan is door de Europese Commissie gepubliceerd, met inbegrip van bijdragen van 11 toonaangevende industriële sectoren in de Europese Unie.

'
1/1

"In dit masterplan worden verschillende concrete beleidsprioriteiten uiteengezet", aldus Axel Eggert, directeur-generaal van Eurofer. "Deze omvatten het creëren van markten voor klimaatneutrale en kringloopeconomische producten, steun voor de demonstratie op industriële schaal van baanbrekende technologieën en toegang tot concurrerend geprijsde lage of koolstofneutrale energie."
Te lang gezegd dat het niet kon
Het milieueffect van energie-intensieve industrieën, zoals cement, keramiek, chemicaliën, ferro- en non-ferrometalen, meststoffen, glas, kalk, papier en raffinaderijen, zijn groot, ook al zijn de emissies sinds 1990 met 36% verminderd. "Te lang heeft de industrie gezegd dat het te moeilijk of te duur zou zijn om de ambitieuze klimaatdoelstellingen van de EU te halen, of beide. Maar de realiteit is dat het absoluut noodzakelijk is om de klimaatverandering met alle beschikbare middelen te bestrijden", benadrukt Eggert. "De Europese burgers eisen dit. De planeet en onze toekomstige generaties eisen dat wij samen handelen, samen met onze toekomstige generaties."
Het masterplan biedt een reeks opties voor mogelijke oplossingen die verder moeten worden ontwikkeld. De huidige beleidsmaatregelen moeten worden afgestemd op de beginselen die in dit verslag worden uiteengezet. Als deze maatregelen ten uitvoer worden gelegd, zullen de meest efficiënte oplossingen uit de beschikbare opties worden toegepast.
Klimaatmitigatie
"Een van de belangrijkste boodschappen van het masterplan - hoewel niet expliciet verwoord - is dat klimaatmitigatie - en dit omvat het koolstofneutraal maken van energie-intensieve industrieën - een gedeelde verantwoordelijkheid is van de industrie, de beleidsmakers en het maatschappelijk middenveld. Het masterplan is niet alleen een plan in de letterlijke zin van het woord - het is ook een proces voor een beter begrip onder belanghebbenden over wat er nodig is om de overgang naar een koolstofarme toekomst tot een succes te maken. Als het werkt, zou het een win-win situatie zijn voor zowel de industrie als de maatschappij als geheel."

 

 20191106 EUROFER Low Carbon Roadmap FINAL.
 

bron: Eurofer

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden