, 17 september 2019 14:23

TU/e huisvest nu ook het Meulensteen House of Robotics

De TU/e campus heeft er een nieuwe broedplaats voor robotica bij. Op 6 september werd het Meulensteen House of Robotics officieel geopend. Deze robotics hotspot werd eerder al in gebruik genomen door Eindhoven Medical Robotics (EMR) en Vanderlande heeft een deel van zijn R&D-faciliteiten hier ondergebracht. Verder is er plek voor start-ups die zich bezighouden met robotica

Dat meldt Innovation Origins. De opening vond plaats tijdens het jaarlijkse Kadans Summer Event, een informeel netwerk evenement voor alle huurders van Kadans op de TU/e Campus. Tijdens een korte panelsessie werd met Vincent Kwaks (CTO Vanderlande), Maarten Steinbuch (professor bij de TU Eindhoven en oprichter van Eindhoven Medical Robotics) en Robert-Jan Smits (voorzitter van het College van Bestuur van de TU Eindhoven) besproken hoe de robotica bedrijven en de TU/e Campus bijdragen aan een innovatief ecosysteem. Vervolgens werd er, uiteraard op robotische wijze, getoost op de opening van de nieuwe robotica hub, Meulensteen House of Robotics.
Kadans kocht het Meulensteen gebouw eind 2018, waarna het begin 2019 volledig is getransformeerd om aan de behoeften van de nieuwe huurders te voldoen. Van de vijf ruimtes zijn er twee verhuurd, naast EMR heeft Vanderlande een deel van de R&D-faciliteiten hier ondergebracht, meldt Innovation Origins. Johan van Gerven van Kadans geeft aan dat twee andere ruimtes ‘zo goed als verhuurd zijn'. Binnenkort hoopt hij de nieuwe huurders bekend te kunnen maken. Als het allemaal meezit, is er heel binnenkort nog één ruimte over.

Vanderlande

Robert-Jan Smits, collegevoorzitter van de TU/e geeft in Innovation Origins aan dat ook vanuit het bedrijfsleven aan de campus wordt getrokken voor ruimte. Een voorbeeld hiervan is het R&D-lab van Vanderlande in het Meulensteen House of Robotics. Hier test het bedrijf niet alleen nieuwe producten voor klanten, maar krijgen TU/e-studenten of onderzoekers ook de kans om ideeën uit te werken. Dit kan gebeuren in de vorm van een stage of onderzoeksproject. Vincent Kwaks, CTO bij Vanderlande legt de keuze voor de campus uit: ‘We zijn al breder actief op de campus, we ondersteunen verschillende studententeams. We vinden het belangrijk om te volgen wat er allemaal gebeurt. Zeker robotica ontwikkelt zich razendsnel, deze R&D-locatie is een stepping stone om die ontwikkelingen bij te houden. (...)'

Innovation Origins

Innovation Origins is een onafhankelijk nieuwsplatform, dat gesponsord wordt door bedrijven en instellingen rondom Eindhoven zoals de gemeente Eindhoven, High Tech Campus, Brainport Development, TU/e, BOM, Provincie Brabant, Fontys, Brainport Industries Campus, ASML.

Foto's:

De officiƫle openingsdronk bij het Meulensteen House of Robotics. (Foto: Kadans)

De officiƫle openingsdronk bij het Meulensteen House of Robotics. (Foto: Kadans)

© Aandrijvenenbesturen.nl