Laatste nieuws:

, 11 september 2019 11:10

Multi-axiaal exoskelet helpt fabrieksmedewerkers Hyundai (video)

Robots nemen steeds vaker banen over die eerst werden uitgevoerd door mensen. Bij Hyuandai zorgen robots echter voor een aanvulling: een slim gerobotiseerd exoskelet gaat productiemedewerkers ondersteunen bij zwaar werk dat boven het hoofd wordt uitgevoerd.

De Vest EXoskeleton van Hyundai helpt productiemedewerkers in de (auto)industrie. '
De Vest EXoskeleton van Hyundai helpt productiemedewerkers in de (auto)industrie.
1/1

De VEX (de Vest EXoskeleton) is een robot in de vorm van een exoskelet, dat kan worden gedragen als een vest. Het exoskelet vermindert vermoeidheid en vergroot de fysieke kracht van de gebruiker door de bewegingen van de gewrichten te imiteren en te ondersteunen bij de activiteiten onder zware belasting.

Multi-axiaal 

Volgens Hyundai bevat het exoskelet als eerste ter wereld multi-axiale constructies, waarbij meervoudige draaipunten worden gecombineerd ter ondersteuning van de spieren. Dat vergroot de efficiency. Een accu heeft het exoskelet niet nodig. Mede daardoor is het zo'n 22 tot 42 procent lichter dan soortgelijke producten van concurrenten, uitkomend op 1,6 kilogram. Desondanks is het duurzaam en kan het belastingen van 150 kilogram aan. Doordat de CEX de belasting van de spieren in de rug en het onderlichaam met zo'n veertig procent vermindert, treedt vermoeidheid minder op en neemt de efficiency toe.

Toenemende productiviteit

Tijdens de ontwikkeling van de VEX werd het exoskelet als proef gedurende tien maanden ingezet in twee Hyundai-fabrieken in de Verenigde Staten. De VEX ondersteunde de productiemedewerkers effectief en hun productiviteit nam toe. In beide fabrieken maken productiemedewerkers inmiddels standaard gebruik van de VEX.

Hyundai brengt binnenkort ook een ander draagbaar en lichtgewicht gerobotiseerd product op de markt: de Chairless EXoskeleton. De CEX ondersteunt de kniegewrichten, ruggengraat en spieren van de gebruiker door hem of haar een zittende positie te laten innemen zonder dat daarvoor een stoel of kruk nodig is.

 

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden