, 4 september 2019 10:54

Flinterdunne actuator laat vlindervleugels fladderen (video)

Onderzoekers van het Korea Advanced Institute of Science and Technology (Kaist) hebben een flinterdunne, kunstmatige spier ontwikkeld voor zachte robotica. Ze demonstreren hun vinding in drie kinetische kunstwerken: fladderende vlinders, een bewegende narcis-broche en wuivende bladeren aan een kunstboom.

De vondst werd onlangs gemeld in het tijdschrift Science Robotics. Weinig materialen zijn zo teer als een vlindervleugel. Toch doen de kunstmatige Koreaanse vlinders er echt wel aan denken. De actuator is dan ook slechts een paar atomen dik. Het gebruikte materiaal is MXene, dat bestaat uit titanium en carbon.

MXene is niet flexibel van zichzelf. In het begin van de ontwikkeling bladderde de actuator dan ook af wanneer deze werd gebogen. Dat veranderde toen de onderzoekers het ionisch verknoopten met een synthetische polymeer. De combinatie van materialen maakt de actuator flexibel, met behoud van zijn sterkte en geleidbaarheid, wat cruciaal is voor bewegingen aangedreven door elektriciteit.

Ladingsverschil

Zodra er een elektrisch stroompje door het materiaal wordt gestuurd, zorgt het ladingsverschil in het materiaal dat er meer ruimte komt tussen de titanium-koolstoflagen aan de kant van de kathode. De ene zijde van het materiaal wordt daardoor dikker dan de andere, waardoor het omkrult. Als de stroom stopt, buigt het terug. Zo wordt een op- en neergaande beweging gecreëerd.

Razendsnel

De nieuwe actuator is niet alleen zeer dun en flexibel, hij reageert ook snel. Tijdens de tests reageerde het materiaal binnen een seconde als er stroom op werd gezet en kon het vijf uur lang continu in beweging blijven. Dit op slechts 0,1 tot 1 volt.
 

 

Foto's:

Flinterdunne actuator laat vlindervleugels fladderen.

Flinterdunne actuator laat vlindervleugels fladderen.

© Aandrijvenenbesturen.nl