Laatste nieuws:

, 3 september 2019 17:02

Europese doorbraak in CE-markering

De problematiek rondom CE-markering is hardnekkig. Het toezicht daarop is onvoldoende en de bevoegdheden van de Europese Unie op producten buiten de EU zijn marginaal. Wat dit laatste punt betreft is er sinds 25 juni in Europees verband een doorbraak. “Sinds die dag is de Europese verordening markttoezicht gepubliceerd”, vertelt Bert Nagtegaal, manager productregelgeving en standaardisatie bij de FME.

Een machine van buiten de EU moet binnenkort verplicht van een Eu-adres worden voorzien.'
Een machine van buiten de EU moet binnenkort verplicht van een Eu-adres worden voorzien.
1/1
"De doorbraak is", aldus Nagtegaal bij de collega's van Vraag en Aanbod, "dat artikel 4 in deze Verordeningbedrijven, met producten van buiten de Unie, verplicht een EU-adres toe te voegen op het product. Dit adres dient als informatiepunt voor de technische informatie van het product waar nationale marktautoriteiten terecht kunnen. Dit is vooral belangrijk bij toenemende handel via het internet. De producenten buiten de EU krijgen anderhalf jaar de tijd om aan deze eis te voldoen. De Verordening wordt dus eind 2020/begin 2021 van kracht. Een tweede belangrijk punt in de Verordening is artikel 9 dat de mogelijkheid biedt tot samenwerking van sectororganisaties en marktautoriteiten."

Rol FME

Nu deze Europese verordening zeer recent van kracht is geworden en deze mogelijkheid ook expliciet wordt aangeduid in deze Verordening vindt Nagtegaal het nu tijd om deze samenwerking te gaan opstarten en te bespreken hoe dit op de beste wijze met elkaar kan worden ingericht. "Naast de aansporing die wij de Nederlandse overheid meegeven om het markttoezicht te intensiveren. Je kunt wel regels hebben, maar als er geen capaciteit is om voldoende producten te controleren dan werkt het niet", concludeert Nagtegaal.

Inferieure producten

"Ons doel is om te bezien of er vanuit sectoren van fabrikanten binnen de FME mogelijkheden zijn voor ondersteuning van marktautoriteiten en betere coördinatie bij de identificatie en het onafhankelijk testen van producten. Daarvoor hebben we natuurlijk de hulp nodig van de diverse industriebranches en fabrikanten, die met inferieure producten geconfronteerd worden. Doel is om zo vooral sneller tot maatregelen te komen in geval van het op de markt komen van inferieure producten."

 

Samenwerking met inspectie

"In de komende periode willen we met sectoren/branches van fabrikanten in overleg over hoe we dit kunnen organiseren. Wij als FME nemen hierin alvast het voortouw. We beginnen met de elektrische componenten. Als we met elkaar helder hebben afgesproken wat we aanbieden, dan kunnen de voorstellen voor samenwerking met de inspecties volgen." Voor de industriesector zijn dat vooral de NVWA (voor machines en elektrisch materiaal), de IL&T (voor bouwproducten) en het Agentschap Telecom (voor elektronica en via internet aangesloten apparatuur).
Een ander punt is dat de overheid meer en beter toezicht moet houden op de zogenoemde CE-markering, vindt FME. Zie hiervoor ons eerdere artikel: Slecht toezicht CE-markeringen tast concurrentiepositie aan.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden