, 27 augustus 2019 13:28
FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, vindt dat de overheid meer en beter toezicht moet houden op de zogenaamde CE-markering. Deze markering geeft aan dat een product voldoet aan de daarvoor geldende Europese regels voor veiligheid, gezondheid en milieu.
Bedrijven brengen zelf de markering op hun product aan en bepalen hierbij zelf of zij voldoen aan de regels. FME-voorzitter Ineke Dezentjé-Hamming geeft aan dat dit bij producten van buiten Europa vaak mis gaat. 'De markering is nep en van conformiteit is geen sprake. Er is vrijwel geen controle op dergelijke producten. Markttoezicht ontbreekt door een capaciteitsprobleem bij de marktautoriteiten. De producten vinden daardoor hun vrije weg naar de eindgebruiker en consument', zegt Dezentjé-Hamming.
Machinerichtlijn
Nederlandse machinefabrikanten hebben last van concurrenten binnen Europa die zich niet aan de Europese Machinerichtlijn houden en daardoor een gunstigere marktpositie innemen met onveilige producten. De machinerichtlijn schrijft voor dat de bestuurder van tractoren, shovels en heftrucks met een tilfunctie beschermd moet zijn tegen vallende voorwerpen, bijvoorbeeld via een cabine of veiligheidsdak (FOPS constructie). Machines zonder dergelijke FOPS constructie zijn voor de consument aantrekkelijker omdat ze goedkoper, kleiner en gebruiksvriendelijker zijn (in- en uitstappen gaat makkelijker). Hierdoor zien de Nederlandse fabrikanten steeds vaker dat zij orders mislopen en dat consumenten zich onwetens een onveilige machine aanschaffen waarbij zij risico lopen op ernstige letsel.
Industriële machines
Er komen Chinese industriële machines op de markt die niet voldoen aan de Europese veiligheidseisen (conform de CE-markering). Door het ontbreken van deze aanvullende veiligheidsmaatregelen vallen ze gemiddeld minimaal 5000 euro goedkoper uit. De handhaving is onvoldoende om dergelijke producten van de markt te weren en consumenten komen in de verleiding goedkopere onveilige producten aan te schaffen, ten nadele van Europese leveranciers.
Daarnaast constateerde FME een aantal concrete kwetsbaarheden in het proces van ‘conformiteitsbeoordeling' door fabrikanten, die een verklaring kunnen vormen waarom er producten op de markt komen die niet voldoen aan Europese eisen. Zo bleek onder meer dat de complexe regelgeving tot onduidelijkheid kan leiden, dat vernieuwende producten niet altijd passen binnen geharmoniseerde Europese normen en dat het waarborgen van de conformiteit van een serie producten niet altijd eenvoudig is.
Ook het aantal fte's is mager te noemen. Maar 4,3 procent (242 fte') van de werknemers van de verschillende inspecties is werkzaam in markttoezicht, waarvam 65 fte in toezicht op CE-markering.
In 2015 voerden de Nederlandse inspecties in totaal 12.755 controles uit, 3.722 daarvan hadden betrekking op producten met een CE-markering. FME kon niet vaststellen hoe groot percentage dat is van het totaal aantal producten op de Nederlandse markt. De NVWA geeft aan dat jaarlijks zo'n zes miljoen containers met non-foodproducten uit China aankomen in Nederlandse havens. Er is echter maar capaciteit om driehonderd containers te onderzoeken.
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (0)