Laatste nieuws:

, 20 augustus 2019 14:37

End-effector, robotarm en nut-welding strijden om FEDA Young Professional Award

Een end-effector, een robotarm en nut-welding van teams van de hogescholen Windesheim en Amsterdam zijn de drie kanshebbers op de FEDA Young Professional Award 2019. De winnaar wordt donderdag 10 oktober bekend tijdens DFPTC in Utrecht.

Afgelopen najaar won Team Zweefvlieglier Young Professional Award 2018.'
Afgelopen najaar won Team Zweefvlieglier Young Professional Award 2018.
1/1
Het team ‘Nut-Welding add-on' heeft in de periode van april tot juni dit jaar bij AWL in Harderwijk de ‘Nut-Welding add-on' ontwikkeld. Dit is een losse unit die gekoppeld kan worden aan de modulaire lasmachines van AWL. De operator legt losse aluminium delen in een magazijn, die de cobot pakt en deze in een lasmal/klem houdt. Daar wordt het aluminium deel voorzien van een bout, die in de automobielindustrie veel gebruikt wordt voor aardingkabels.

Er wordt hier gebruik gemaakt van een cobot op een plek waar in de modulaire machines normaliter een zogeheten ‘part rack' geplaatst wordt in een robotcel. De cobot voorziet de operator op deze manier parallel aan het hoofdproces van halffabrikaten. De uitdaging in dit project was om te kijken hoe de inzetbaarheid van een cobot geïntegreerd kon worden in het gehele werkproces.

‘Rock Solid'

Het tweede genomineerde team ‘Rock Solid', van de opleiding Mechatronica en Robotica studeert aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze maakten met hun project gebruik van een ABB-IRB 4600 robotarm.

In dit project is een end-effector ontwikkeld, waarbij met behulp van een vacuümzuignap in combinatie met een 3-tal pinnen natuurstenen worden opgepakt en verplaatst. De locatie wordt bepaald aan de hand van vooraf ingestelde coördinatoren. Door gebruik te maken van pinnen met een erg scherpe punt wordt het mogelijk om objecten op te pakken die een ruw oppervlakte hebben doordat de puntjes achter kleine richels blijven haken.

‘The Egyptians'

De leden van team ‘The Egyptians', tevens afkomstig van de Hogeschool van Amsterdam, zijn aan de slag gegaan om een end-effector te ontwerpen volgens een vacuümprincipe. Een ballon met een conisch omhulsel en een lijnzaden vulling wordt hierbij eerst opgeblazen. Eenmaal opgeblazen wordt de ballon op een object gedrukt. Vervolgens wordt deze met behulp van een vacuüm ejector leeg gezogen. De druk die blijft op de ballon staan, waardoor de binnenkant van de ballon vacuüm blijft. De vulling binnen de ballon trekt hierdoor strak om het object heen. Daarmee is een multifunctionele gripper ontstaan voor het oppakken en verplaatsen van verschillende objecten.

Dit is de vierde editie van de wedstrijd die georganiseerd wordt door FEDA. De jury bestaat uit de leden van onder andere de onderwijscommissie van FEDA en wordt voorgezeten door een onafhankelijke juryvoorzitter, Michiel de Ruyter. De genomineerde teams presenteren zich tijdens DFPTC op 10 oktober bij DeFabrique in Utrecht, waar ook de winnaar bekend wordt.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden