, 5 augustus 2019 09:25

Kleine drone vliegt twee keer zo lang als gebruikelijk (video)

Aan de EPFL in Lausanne is een kleine drone ontwikkeld die twee keer zo lang in de lucht kan blijven als bestaande kleine drones. Een algoritme zorgt voor de stabiliteit, waardoor het vehikel met twee rotors toe kan. En dus met een kleinere batterij. De vluchttijd is hierdoor twee keer zo lang als die van quadrocopters van vergelijkbare grootte.

Hoe kleiner de drone, hoe minder efficiënt de propellers. Tegen dat probleem lopen ontwerpers al jaren aan. Samir Bouabdallah, die al 20 jaar aan drones werkt aan de EPFL en de TU in Zürich, vond een oplossing, die hij op de markt brengt in zijn start-up Flybotix. De drone is bedoeld voor inspecties in de olie- en gasindustrie, maar kan natuurlijk overal worden gebruikt.

Het voortstuwingssysteem is gebaseerd op dat van helikopters, maar de ingewikkelde transmissie die deze machines gebruiken, is vervangen door het algoritme. Daardoor kan de drone ook gewoon met een controller worden bestuurd.

Door twee rotors te gebruiken in plaats van vier, kunnen de rotorbladen langer worden gemaakt en het rotorontwerp efficiënter. Bouabdallah kwam bovendien op het idee om de rotors boven elkaar te plaatsen en in tegengestelde richting te laten draaien. De bewegende delen zitten veilig weggewerkt in een gesloten scherm, dat eruit ziet als een soort lampenkap.


Extra voordeel van het nieuwe ontwerp: het is stiller dan gebruikelijk.

Foto's:

Kleine drone vliegt twee keer zo lang als gebruikelijk (video)

De rotors zitten boven elkaar in een soort lampenkap.

© Aandrijvenenbesturen.nl