, 29 juli 2019 15:01

Met Hello Kitty en Atlas naar de Olympische Spelen (video)

De meest innovatieve en technologisch geavanceerde Olympische Spelen aller tijden. Dat droomt Japan voor ‘Tokyo 2020’. Toyota ontwikkelde een mobiliteitsconcept en diverse ondersteunende robots, waaronder de lieftallige mascottebots Miraitowa en Someity, die sterk aan Hello Kitty doen denken, en de stoere T-HR3, die de bewegingen van de sporters kan kopiëren, zodat je op afstand toch contact kan maken.

De atleten en de gasten worden onthaald door Mascotte Robots (middenin de afbeelding) die communiceren via armbewegingen en de ogen. Via een camera op het hoofd kunnen de bots mensen in de buurt herkennen. De ogen reageren vervolgens met een ‘verscheidenheid aan uitdrukkingen'. Doordat hij is uitgerust met miniatuur gewrichten over zijn hele lichaam, is hij volgens Toyota ‘heel flexibel'.

Dan is er een scala aan robots die gasten die bij bepaalde onderdelen niet fysiek aanwezig kunnen zijn, toch een betrokken gevoel moeten geven. De meest opvallende in dit genre is mensbot T-HR3, een look-alike van Boston Dynamics' Atlas (rechtsboven op de afbeelding) die bewegingen op afstand in bijna real-time kan reproduceren, waardoor bezoekers atleten zelfs een high five kunnen geven.

Interessant is ook de Field Support Robot (rechtsonder op de afbeelding): een gerobotiseerde ‘ballenjongen' die is toegerust om autonoom weggeworpen artikelen (zoals ook speren) te kunnen ophalen van het veld.

Mensen worden intussen vervoerd in geautomatiseerde bussen op waterstof, terwijl de bezoeker in bepaalde delen van de stad kan testrijden in zelfrijdende auto's. Ook zijn er elektrische stepjes voor de voetgangersgebieden.

Al met al streeft Tokyo niet alleen naar de meest spectaculaire en gerobotiseerde Spelen, maar ook naar de meest CO2-arme.

Foto's:

Met Hello Kitty en Atlas naar de Olympische Spelen

© Aandrijvenenbesturen.nl