Laatste nieuws:

, 18 juli 2019 14:55

De value chain van schakelkastbouw optimaliseren

Hoe kan de schakelkastbouw de value chain optimaliseren? Op welk niveau staan bedrijven vandaag op het vlak van de vandaag beschikbare digitale en geautomatiseerde werkwijzen? Eplan licht dit in de nieuwe ´Panel Building Automation Matrix´ (PAM) toe. Deze is gebaseerd op een marktonderzoek onder 150 bedrijven, inclusief gedefinieerde casestudies.

De toenemende complexiteit van de besturingstechniek en de bijbehorende componenten, de vraag naar individualisering, nationale en internationale normen, last minute-aanpassingen en steeds kortere levertijden betekenen een enorme kostendruk voor de schakelkastbouw.'
De toenemende complexiteit van de besturingstechniek en de bijbehorende componenten, de vraag naar individualisering, nationale en internationale normen, last minute-aanpassingen en steeds kortere levertijden betekenen een enorme kostendruk voor de schakelkastbouw.
1/1

Digitalisering langs de hele value chain en consistente data gedurende alle processen voor alle systemen, dat zijn de voorwaarden voor geautomatiseerde processen in de besturingsengineering en schakelkastbouw. Maar hoe staat het momenteel met het digitalisatieniveau in de branche? Waar zit nog potentieel? En waar te beginnen?

Tool

Eplan biedt met PAM hiervoor een nieuwe oplossing. Deze op software gebaseerde methode legt het optimalisatiepotentieel bloot dat schakelkastbouwers op het gebied van RAS, software en consulting kunnen realiseren. Een ander voordeel van de analyse is een hogere digitalisatiegraad in de productie en automatisering van herhalende taken. "Met de Panel Building Automation Matrix (PAM) hebben we een tool ontwikkeld die nagenoeg met één druk op de knop de werkwijze van een bedrijf in de productie-engineering en schakelkastbouw analyseert en onbenut potentieel in het productieproces blootlegt", vertelt managing director Haluk Menderes van Eplan.

Nauwkeurige tijdsbesparingen

PAM geeft een analyse en evaluatie van de huidige workflow voor de productie van schakelkasten op het gebied van winstgevendheid en efficiëntie. De evaluatie omvat aanbevelingen voor optimalisatie, de implementatie daarvan en de benodigde investeringen. Wat interessant is zijn lijsten met nauwkeurige tijdbesparingen op diverse gebieden in de workflow, waaronder bedrading, apparaatcodering en NC-productie. Een ROI-analyse geeft informatie over wanneer een investering in software is terugverdiend.

Bedrading digitaal in plaats van handmatig

De gemiddelde tijd die een elektrotechnicus nodig heeft om een elektrische aansluiting uit het schema in werkelijkheid in de schakelkast tot stand te brengen, bedraagt 4,5 minuut. Ongeveer 31 procent van de benodigde tijd wordt besteed aan puur voorbereidende werkzaamheden, zoals het lezen van het schema en het vaststellen van bron en doel. Vervolgens wordt 13 procent van de tijd besteed aan het voorbereiden van de draden, bijvoorbeeld het inschatten van de draadlengte. De resterende 56 procent van de bewerkingstijd wordt besteed aan de daadwerkelijke bedrading: op lengte maken, de ringkabelschoen aanbrengen, krimpen, bekabeling.

Digitaal werken

Daarbij is het eerder regel dan uitzondering dat de elektrotechnicus tijdens het bedradingsproces meermaals door het papieren schema moet bladeren om de juiste informatie te verzamelen en zo nodig aan te vullen. Zo gaat bijna een derde van de werktijd verloren aan het lezen en vakkundig interpreteren van de documenten. Een digitale manier van werken sluit deze zaken uit.
Door de engineering en de productie te koppelen, weten Eplan en Rittal op elkaar afgestemde combinaties van softwareoplossingen, systemtechniek, machines en services te creëren. De meerwaarde ligt voor de hand: geïntegreerde oplossingen maken ook een toename van de productiviteit en efficiëntie in productie- en daaropvolgende processen mogelijk. Met dit doel worden engineering en design aan de ene en werkvoorbereiding en productie aan de andere kant geïntegreerd tot één doorlopend proces. Digitale apparaatgegevens, op software gebaseerde tools en gestandaardiseerde interfaces zijn hierbij de voorwaarde.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden