Laatste nieuws:

, 16 juli 2019 11:02

In gebarentaalgesprek met een robot

Onderzoekers van het Robotica Lab van de afdeling Systems Engineering and Automation van de UC3M hebben een humanoïde robot geprogrammeerd om in gebarentaal te communiceren.

Om een robot in staat te stellen gebarentaal te "leren", is het noodzakelijk om verschillende gebieden van engineering te combineren, zoals kunstmatige intelligentie, neurale netwerken en kunstmatig zicht, evenals ondergeactiveerde robothanden. Foto: UC3M'
Om een robot in staat te stellen gebarentaal te "leren", is het noodzakelijk om verschillende gebieden van engineering te combineren, zoals kunstmatige intelligentie, neurale netwerken en kunstmatig zicht, evenals ondergeactiveerde robothanden. Foto: UC3M
1/1

Dat meldt EurekaAlert!. Om een robot in staat te stellen gebarentaal te "leren", is het noodzakelijk om verschillende gebieden van engineering te combineren, zoals kunstmatige intelligentie, neurale netwerken en kunstmatig zicht, evenals ondergeactiveerde robothanden. "Een van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen van dit onderzoek is dat we twee belangrijke gebieden van robotica hebben verenigd: complexe systemen (zoals gerobotiseerde handen) en sociale interactie en communicatie", verklaart Juan Víctores, een van de onderzoekers.

Simulatie

De wetenschappers begonnen met het aangeven van de specifieke positie van elk falanx door middel van simulatie, om bepaalde tekens uit de Spaanse gebarentaal weer te geven. Hierna probeerden ze deze positie na te bootsen met de robotische hand, waarbij ze probeerden te bewegingen gelijk te maken aan die van een menselijke hand. "Het doel hierbij is dat de gebaren gelijk en, het belangrijkste, natuurlijk zijn. Verschillende soorten neurale netwerken werden getest om deze aanpassing te modelleren, en dit stelde ons in staat om het netwerk te kiezen die de gebaren kon uitvoeren op een manier die begrijpelijk is voor mensen die communiceren met gebarentaal", leggen de onderzoekers uit.
80% tevredenheid

TEO

Tot slot hebben de wetenschappers geverifieerd dat het systeem werkt door interactie met potentiële eindgebruikers. "De dove mensen die in contact zijn geweest met de robot gaven een tevredenheid van 80% aan, dus de respons is zeer positief", zegt een andere onderzoeker van het Robotica Lab, Jennifer J. Gago. De experimenten werden uitgevoerd met TEO (Task Environment Operator), een humanoïde robot voor thuisgebruik, ontwikkeld in het Robotics Lab van de UC3M.

Woordenschat

Tot op heden heeft TEO het vingertopspellende alfabet van gebarentaal onder de knie, evenals een basis woordenschat met betrekking tot huishoudelijke taken, legt deze onderzoeker uit. Een van de uitdagingen waar de wetenschappers nu voor staan om dit systeem verder te ontwikkelen is "het renderen van complexere gebaren, door gebruik te maken van volledige zinnen", zegt een ander lid van het Robotics Lab-team, Bartek Lukawski. De robot zou dan gebruikt kunnen worden door de ongeveer 13.300 mensen in Spanje die in gebarentaal communiceren.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

24 september 2024 - Jaarbeurs, Utrecht
World of Industry, Technology & Science
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden