Laatste nieuws:

, 16 juli 2019 10:57

Kortrijkse Machinebouw & Mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

In Kortrijk openden vorige maand de applicatielabs ‘Smart Assembly & Production’ en ‘Smart Production Organisation’ van Universiteit Gent en het Augmented & Virtual Reality Technlogielab van Howest hun deuren. Samen met de twee innovatielabs op KU Leuven Campus Brugge maken deze labs deel uit van de vijf hoogtechnologische Machinebouw & Mechatronicalabs in West-Vlaanderen die maakbedrijven helpen om de stap naar industrie 4.0 te zetten.

In Kortrijk openden de applicatielabs ‘Smart Assembly & Production’ en ‘Smart Production Organisation’ op UGent Campus Kortrijk en het Augmented & Virtual Reality Technologielab van Howest hun deuren.'
In Kortrijk openden de applicatielabs ‘Smart Assembly & Production’ en ‘Smart Production Organisation’ op UGent Campus Kortrijk en het Augmented & Virtual Reality Technologielab van Howest hun deuren.
1/1

West-Vlaanderen en vooral het zuiden van de provincie buigt op een sterk industrieel ecosysteem. Om het potentieel van deze maakbedrijven ook in de toekomst optimaal te benutten, is digitale innovatie en integratie van nieuwe technologieën essentieel. De vijf Machinebouw & Mechatronicalabs bundelen de expertise rond Industrie 4.0 en helpen het toekomstpad van de maakindustrie in deze regio te effenen. Productiebedrijven kunnen in deze labs terecht om hun productiemethodes slimmer en flexibeler te maken met behulp van digitalisering en automatisatie.

Mechatronica

West-Vlaanderen staat voor 40 procent van de Vlaamse banen in mechatronica en bijna 25 procent in de metaalverwerking. Voor hun verdere ontwikkeling vragen de bedrijven van deze belangrijke industriële cluster toegankelijke kennis en knowhow op hoog niveau. Deze labs zijn het voorlopig sluitstuk van een investeringsplan om aan die vraag tegemoet te komen. "Een krachtenbundeling met alle kennispartners in West-Vlaanderen en met een constante vinger aan de pols van de sector resulteert nu in een actief netwerk van toplabs in de onmiddellijke nabijheid van onze bedrijven", aldus Jean de Bethune, voorzitter POM West-Vlaanderen en TUA West. "Het team met experts van de kenniscentra staat er in onmiddellijk contact met onze bedrijven, die op die manier snel nieuwe technologieën kunnen uittesten, op maat van het eigen productieapparaat."
Op de Campus Kortrijk van Universiteit Gent resulteerde de samenwerking met Sirris tot twee applicatielabs:

Smart Assembly & Production Lab

"Dit lab creëert een testomgeving waar maakbedrijven kunnen experimenteren met innovatieve technologieën om operatoren bij hun taken, zoals assemblage, te ondersteunen", vertelt Program Manager Bart Verlinden van Sirris. "Samengevat analyseren we hoe robots en mensen met een optimale taakverdeling veilig kunnen samenwerken."

Smart Production Organisation Lab

"In dit applicatielab, uitgerust met een 180 graden videowall en een interactieve meeting tafel, verbeteren we bestaande productiesystemen door de creatie van een exacte virtuele replica", aldus prof. Johannes Cottyn van UGent. "Door simulaties voorspellen we mogelijke operationele verbeteringen van het productiesysteem."

Augmented & Virtual Reality Technologielab

Het technologielab van Howest focust op implementatie van Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en game engine functionaliteiten als industriële toepassingen bij maakbedrijven. "AR kan ingeschakeld worden voor interne communicatie of als ondersteuning van operatoren tijdens het productieproces. Met VR kan je opleidingen op maat van de medewerker aanbieden zonder de productielijn te beïnvloeden. AR en gametechnologie schakelen we ook in voor real time data visualisatie", somt Steven Van Luchene XR Lab Manager van Howest op.

Innovatielabs

De opening van de eerste twee innovatielabs op KU Leuven Campus Brugge die ook deel uitmaken van de Machinebouw & Mechatronicalabs vond plaats op 23 mei. The Ultimate Machine creëert moderne machines die in staat zijn om zelf te detecteren of ze correct functioneren en indien nodig sturen ze bij of sluiten ze zichzelf af. Het tweede innovatielab The Ultimate Factory laat verschillende machines onderling interconnecteren binnen een Industrie 4.0-omgeving om de prestaties van het productieproces te verbeteren.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden