, 9 juli 2019 10:06

Geautomatiseerde kunst met numeriek bestuurde zandplotter

Kunstwerken getekend in het zand, volledig geautomatiseerd: als onderdeel van hun diplomaproject bij HTL Salzburg ontwikkelden studenten een numeriek bestuurde zandplotter.

In de zandplotter wordt een magneet verplaatst onder het zandoppervlak, waardoor een metalen kogel op magische wijze door het zand glijdt en verschillende patronen kan creëren. De technische uitvoering is gebaseerd op een X/Y besturing. Servomotoren en schroefdraad staven bewegen een magneet onder de houten plaat die de kogel door het zand beweegt. De assen worden bestuurd met behulp van het compacte I/O systeem van Sigmatek en de zandtafel wordt bediend met behulp van een modern multi-touch pad. LED strips in de kijkvensters bieden indirect licht en maken de zand plotter een eye-catcher.

Synchrone servomotoren  

De zandplotter wordt bestuurd door het S-Dias systeem. De compacte CPU module CP 102 fungeert als de centrale processor van de PLC. Beide synchrone servomotoren worden elk bestuurd met de DC 062 As module. De pixel LED module pl 221 zorgt voor de juiste verlichting: het zandoppervlak en het zichtvenster voor de PLC zijn voorzien van LED strips en bieden indirect licht in verschillende kleuren. Het moderne ETT 732 bedieningspaneel zorgt voor de bediening van de zandplotter. Via het multi-touch display kunnen verschillende G-code patronen eenvoudig worden geselecteerd.

Foto's:

Door middel van een metalen kogel die over de zandtafel glijdt, ontstaan patronen.

Door middel van een metalen kogel die over de zandtafel glijdt, ontstaan patronen.

© Aandrijvenenbesturen.nl