, 2 juli 2019 12:05

Batterijloos en draadloos sensorsysteem meet gedrag vliegtuigpassagiers (video)

Het TU Delft-team ‘The Zero Heroes’ heeft de finale van de Airbus Fly Your Ideas-competitie gewonnen. Het team overtuigde de jury met hun idee voor een volledig batterijloos en draadloos sensorsysteem dat het gedrag van passagiers en bemanning meet.

Teamleider Sujay Narayana over het innovatieve idee van The Zero Heroes: "Elke vliegtuigstoel heeft een aantal knopjes met verschillende functies. Met het ene zet je bijvoorbeeld het licht aan en uit, met weer ander roep je de stewardess bij je. Al deze knopjes worden gevoed via grote, zware kabels. Het vervangen van die zware kabels door een draadloos systeem zou het gewicht van een vliegtuig verminderen, het onderhoud vergemakkelijken en brandstof besparen."

Eenvoud en technische toepasbaarheid

Ook kan het cabinepersoneel bijvoorbeeld in één oogopslag zien welke passagier - vlak voor de landing - zijn rugleuning nog niet rechtop heeft gezet of waar in het vliegtuig er nog gordels vastgeklikt moeten worden. Een innovatief idee dat naadloos aansluit op het thema van de 2019-editie: slimme oplossingen creëren met behulp van digitale technologieën.

Toekomstplannen

Het team van de TU Delft krijgt van Airbus (financiële) ondersteuning om het systeem verder te ontwikkelen en eventueel op de markt te brengen. Een uitdaging waar de teamleden maar al te graag mee aan de slag gaan. Teamlid Niels Hokke: "Hoewel wij in Toulouse een fantastische tijd hebben beleefd, is het nu zaak om door te pakken. Hoe gaaf zou het zijn als wij met ons eenvoudige idee de lucht- en ruimtevaart daadwerkelijk een stapje verder kunnen brengen?"
Het team van de TU Delft wordt gerund door studenten uit drie verschillende landen - Nederland, India en Griekenland - en is een kruisbestuiving tussen de faculteiten Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica (EWI) en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (LR).

 

Foto's:

Het team van de TU Delft wordt gerund door studenten uit drie verschillende landen – Nederland, India en Griekenland – en is een kruisbestuiving tussen de faculteiten Elektrotechniek, Wiskunde & Infor

Het team van de TU Delft wordt gerund door studenten uit drie verschillende landen – Nederland, India en Griekenland – en is een kruisbestuiving tussen de faculteiten Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica (EWI) en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (LR).

© Aandrijvenenbesturen.nl