Laatste nieuws:

, 2 juli 2019 11:30

Delibereren over herziening van de machinerichtlijn

Eén van de onderwerpen op de agenda van de Europese Commissie de komende jaren, is de herziening van de machinerichtlijn. Als start van de herziening doet de Europese Commissie een publieke uitvraag naar de mening van alle belanghebbenden van de machinerichtlijn.

Als start van de herziening doet de Europese Commissie een publieke uitvraag naar de mening van alle belanghebbenden van de machinerichtlijn. '
Als start van de herziening doet de Europese Commissie een publieke uitvraag naar de mening van alle belanghebbenden van de machinerichtlijn.
1/1
In dit kader organiseert NEN in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op vrijdag 23 augustus een bijeenkomst voor alle Nederlandse belanghebbenden om samen met elkaar van gedachten te wisselen over deze herziening.
De machinerichtlijn is de basis voor de wetgeving in alle Europese lidstaten betreffende de veiligheid van machines. De impact van een nieuwe machinerichtlijn is groot, zeker omdat Europa er de komende tientallen jaren mee vooruit moet.

Ontwikkelingen machinerichtlijn

Er moet rekening gehouden worden met technologische en maatschappelijke ontwikkelingen, zoals robotica, artificial intelligence en cybersecurity. Ook andere vragen spelen een rol: moet de liftenrichtlijn geïntegreerd worden in de machinerichtlijn? Moeten speel- en attractietoestellen terug in de scope van de machinerichtlijn? Wat betekent het als de nieuwe regelgeving niet als richtlijn wordt opgesteld, maar als Europese verordening?
Voor Nederland is de machinerichtlijn van groot belang. Daarom telt Nederland mee als het gaat om het vormgeven aan de opvolger van de machinerichtlijn. Nederland levert als één van de acht Europese landen een bijdrage aan een impact-assessment betreffende deze richtlijn.

Vragenlijst

Aan de hand van de vragenlijst die is uitgezet door de Europese Commissie en een aantal thema's biedt NEN belanghebbenden de gelegenheid met elkaar in gesprek te gaan. Dit stelt deelnemers in staat hun gedachten over al deze vraagstukken vorm te geven en te delen met de Nederlandse vertegenwoordiging in dit onderwerp, beleidsmedewerkers van het Ministerie van SZW. Na afloop van deze themadag kunt deelnemers zelf hun mening vanuit eigen optiek kenbaar maken in de genoemde vragenlijst van de Europese Commissie. De uiterlijke datum om dit in te vullen is 30 augustus 2019.

Bijeenkomst

Deelname aan de discussiebijeenkomst op vrijdag 23 augustus is kosteloos. De bijeenkomst duurt van 9.30 tot 15.00 uur in Delft, inclusief lunch. Aanmelden is mogelijk via NEN Evenementen en is een vereiste.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden