Laatste nieuws:

, 20 juni 2019 12:29

Is opschroeven vermogen van frequentieregelaar van machine een substantiële wijziging?

Als je het vermogen van een frequentieregelaar van een machine opschroeft, is dit een substantiële wijziging en moet je dan de machine opnieuw CE-markeren?

Als je het vermogen van een frequentieregelaar van een machine opschroeft, is dit een substantiële wijziging en moet je dan de machine opnieuw CE-markeren?'
Als je het vermogen van een frequentieregelaar van een machine opschroeft, is dit een substantiële wijziging en moet je dan de machine opnieuw CE-markeren?
1/1
De vraag gaat over de volgende denkbeeldige, toekomstige fabriek, die volledig geautomatiseerd is, waarbij de productiemachines middels handbediening en frequentieregeling op afstand op 'softe' wijze naar wens gestart en gestopt kunnen worden.

Zes productielijnen

Meerdere nieuwe productielijnen (zes stuks in een parallelle opstelling) verwerken binnen een omheind en beveiligd hekwerk de op het ene eind aangevoerde grondstoffen en leveren een kant en klaar product af op het andere einde van elke lijn. Alle lijnen zijn als samenstel per stuk CE-gemarkeerd onder de Machinerichtlijn en andere van toepassing zijnde productrichtlijnen. Alle elektrische deelmachines zijn per lijn frequentiegeregeld en draaien met de eigen (met wachtwoord verzegelde) regelaar op nagenoeg 60 procent van hun maximum verwerkingscapaciteit. De drie elektromotoren per lijn zijn elk voorzien van thermische beveiliging, die bij oververhitting de eigen frequentieregelaar direct uitschakelt. De E-motoren, lagers, remmen en andere onderdelen van de machines zijn vanuit een tevoren goed doordacht ontwerp uitgelegd voor een toekomstig intensiever en zwaarder gebruik door het kiezen van een dubbel motorvermogen op alle aandrijvingen.

Geen productiepersoneel

De zes operators volgen op afstand via diverse geavanceerde camera's en schermen in de controlekamer het verloop van de productie op de eigen lijn. Ze hebben bij de opstart te maken met slechts enkele kinderziekten, die na een periode van een jaar dankzij een team zeer deskundige monteurs in het geheel niet meer voorkomen. Na nog een jaar draaien besluit de directie, dat alle nog aanwezige productiepersoneel overbodig is geworden. Slechts twee monteurs voor onderhoudswerk in de weekeinden en een drietal heftruckchauffeurs voor respectievelijk aan- en afvoer van grondstof en product buiten het hekwerk mogen aanblijven. Reiniging van machines en werkplek gebeurt door ingehuurde derden in de weekeinden, wanneer alle machines na 'LOTOTO'-vrijgave gegarandeerd stil staan. Niemand van deze eindgebruikers komt dus in aanraking met bewegende delen.
De zes bestaande frequentieregelaars worden na nog een jaar storingsvrij draaien maximaal opgeschroefd tot 40 procent meer vermogen, waardoor de snelheid van de lijnen met minstens een factor 1,25 kan worden opgeschroefd voor een hogere productie.

Vraag: Is hier (de gebruiksfase bij de eindgebruiker/werkgever) nu wel of geen sprake van een zogenaamde 'substantiële wijziging' van deze bestaande (= twee jaar oude) productielijnen?

Antwoord

Uw uitgebreide omschrijving van de case geeft zeker een duidelijk beeld van de situatie. Uw vraag richt zich volgens ons op de wijziging die de klant heeft uitgevoerd op de instelling van de frequentieregelaars.
U schrijft over de ‘oude' situatie: alle elektrische deelmachines zijn per lijn frequentiegeregeld en draaien met de eigen (met wachtwoord verzegelde) regelaar op nagenoeg 60 procent van hun maximum verwerkingscapaciteit.
De wijziging omschrijft u als volgt: de zes bestaande frequentieregelaars worden na nog een jaar storingsvrij draaien maximaal opgeschroefd tot 40 procent meer vermogen, waardoor de snelheid van de lijnen met minstens een factor 1,25 kan worden opgeschroefd voor een hogere productie.

De grote vraag is natuurlijk: wat zegt de gebruiksaanwijzing van de fabrikant over het bedoelde gebruik van de machine? De fabrikant heeft frequentieregelaars gekozen die op het moment van oplevering op 60 procent van hun capaciteit werken. Is dit gedaan omdat de levensduur van de frequentieregelaars te verlengen of is deze snelheid het maximum dat de machine mechanisch en elektrisch aankan?!

Op het moment dat de oorspronkelijke fabrikant aangeeft dat de ingestelde snelheid het maximum is, dan heeft de eindgebruiker/eigenaar door het opvoeren van de machines zeker een substantiële wijziging uitgevoerd. Hiervoor is hij dan zelf verantwoordelijk voor het realiseren van een nieuwe CE-markering.

Op het moment dat de oorspronkelijke fabrikant schriftelijk aangeeft dat de machine de capaciteitsverhoging veilig doorstaan kan de aanpassing worden gezien als niet substantieel.

Bovenstaand antwoord is afkomstig van FUSACON B.V.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden