, 13 mei 2019 14:47

Gasnet krijgt digitaal gastransportmanagementsysteem

Gasunie en Accenture hebben het nieuwe gastransportmanagementsysteem GTMS ontwikkeld en geïmplementeerd om het Nederlandse gasnet, waarmee Gasunie aardgas, waterstof en biogas transporteert, beter te besturen.

Het systeem bevindt zich in het hart van de kritische en complexe gasinfrastructuur van Nederland en voorziet de centrale commandopost en het onderhoudspersoneel 24 uur per dag van nauwkeurige informatie op het juiste moment. Op basis van software van Schneider Electric maakt GTMS het mogelijk om het Nederlandse gasnet te monitoren en te besturen.

Accenture werkte nauw samen met Gasunie om het nieuwe digitale systeem te ontwerpen, te bouwen en in gebruik te nemen. Dit proces omvatte ook het implementeren van de digitale architectuur en de migratie van data uit het vorige systeem.

Centrale commandopost

GTMS omvat nieuwe Supervisory Control and Data Acquisition-functies (Scada) en Gas Management System-functies (GMS) die alle communicatie op afstand met Gasunie-stations faciliteren. Dit is vergelijkbaar met Distribution Management Systems (DMS) en Energy Management Systems (EMS) in elektriciteitsnetwerken. GTMS presenteert de opgehaalde informatie op een begrijpelijke manier en voorziet operators van de benodigde informatie voor het efficiënt beheren van het gasnet vanuit de centrale commandopost in Groningen. Dit draagt bij aan een zo veilig mogelijk transport van (aard)gas in Nederland.

Digital twin

GTMS voorziet Gasunie van realtime inzichten in het hogedruk-gasleidingnetwerk, maakt voorspellingen van de gasvraag tot en met 48 uur in de toekomst en biedt simulaties van gasstromen en -samenstelling. Op die manier is Gasunie in staat haar activiteiten te verbeteren en onderhoud efficiënter uit te voeren. GTMS is geïntegreerd met Gasunie's geografische-informatiesysteem dat gebruikmaakt van één bron voor assetdata (inclusief gasleidingen, compressors en kleppen) om zo een netwerkmodel van het systeem te creëren, dat fungeert als digitale kopie (digital twin) van het fysieke netwerk.

Als onderdeel van het programma leverde Accenture ook verandermanagementservices om gebruikersgroepen - zoals de operators en data- en IT-onderhoudsteams - te helpen voorbereiden op het werken met de nieuwe systemen.

Foto's:

GTMS voorziet Gasunie van realtime inzichten in het hogedruk-gasleidingnetwerk, maakt voorspellingen van de gasvraag tot en met 48 uur in de toekomst en biedt simulaties van gasstromen en -samenstelli

GTMS voorziet Gasunie van realtime inzichten in het hogedruk-gasleidingnetwerk, maakt voorspellingen van de gasvraag tot en met 48 uur in de toekomst en biedt simulaties van gasstromen en -samenstelling.

© Aandrijvenenbesturen.nl