Laatste nieuws:

, 30 april 2019 08:38

Achtwielige robot brengt voetbalteam TU Eindhoven tweede plek op EK (video)

De voetbalrobots van de TU Eindhoven hebben de finale van de officieuze EK voor zelfsturende voetbalrobots in Porto verloren met 2-1 van het Portugese team CAMBADA. Op 2 juli treedt het Eindhovense team aan op de WK RoboCup in Sydney, als titelverdediger. Een achtwielige robot is een van de nieuwste aanwinsten van robotvoetbalteam Tech United.

De voetbalrobots van de TU Eindhoven hebben de finale van de officieuze EK voor zelfsturende voetbalrobots in Porto verloren met 2-1 van het Portugese team CAMBADA. '
De voetbalrobots van de TU Eindhoven hebben de finale van de officieuze EK voor zelfsturende voetbalrobots in Porto verloren met 2-1 van het Portugese team CAMBADA.
1/1

Het snel accelererende technisch hoogstandje werd in Portugal getest. Het team heeft de afgelopen maanden drie onderdelen ontwikkeld, waarmee het zich wil onderscheiden van de concurrentie. Een van de belangrijkste nieuwe elementen is de inzet van een robot met acht wielen. Teamcaptain Wouter Kuijpers: "Andere robots hebben een platform met drie of vier wielen. De robot met acht wielen kan sneller vooruit. En nog belangrijker; kan snel accelereren. In de verdediging komt hij gemakkelijker overal tussen. En als hij voorin eenmaal de bal heeft, kan de robot snel scoren. We gaan het een jaar testen en verder ontwikkelen en als het werkt zoals we willen, verwacht ik dat andere teams het overnemen."

Wedstrijdverloop

In de eerste helft waren de Portugese robots duidelijk dominant. De Eindhovense keeper kreeg een spervuur aan doelpogingen te verwerken, waaronder ook een poging van de Portugese keeper. Gelukkig wist de doelman van de TU Eindhoven de meeste ballen te stoppen. Twee ballen raakten wel het net, maar een van de goals werd afgekeurd. Het Eindhovense team kampte met slechte balaannames en balverlies en kwam in de eerste helft geen enkele keer tot een schot op het Portugese doel. Ruststand: 1-0 voor de thuispartij.

Het beeld van de tweede helft was soortgelijk. De Portugese robots hadden het beste van het spel en kwamen al snel op 2-0 door een hoog, niet te stoppen schot vanaf de middellijn. Alleen in de laatste minuten kwamen er kansen voor het Eindhovense team, toen een Portugese robot het veld af was. In de slotminuut werd het daardoor nog 2-1, maar vrijwel direct daarna was de wedstrijd afgelopen.

Software-strategie 

Teamcaptain Wouter Kuijpers kijkt ondanks de verloren finale positief vooruit naar het WK. "We hebben onze nieuwe ontwikkelingen door en door kunnen testen. De nieuwe achtwielige robot heeft een aantal wedstrijden meegespeeld. Onze nieuwe strategie-software werkt nu al op een iets hoger niveau dan de software van afgelopen jaar op het WK en dat gaan we nog verder verbeteren. Ook hebben we gezien dat we veel ruimte kregen door het veld breed te trekken, we moeten er nu aan werken om die ruimte effectiever te gebruiken."

Bekijk de samenvatting van de finale:

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

15 april 2024 - Messe Düsseldorf
Tube
15 april 2024 - Messe Düsseldorf
wire
16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden