, 25 april 2019 16:02

Electric Superbike Twente koelt elektromotor met 3D-geprinte schil

Om ervoor te zorgen dat de gloednieuwe elektromotor van Electric Superbike Twente op ideale temperatuur opereert, wordt de elektromotor voorzien van een metaal 3D-geprinte koelschil, geproduceerd door K3D.

Electric Superbike Twente ontwikkelde samen met K3D  één van de eerste metaal 3D-geprinte componenten voor de race-industrie. De elektromotor van hun tweede gloednieuwe elektrische superbike wordt watergekoeld, net als de eerste superbike, die Electric Superbike Twente in 2018 ontwikkelde.
"De koelschil van onze eerste superbike bestond uit meerdere onderdelen, die lastig te produceren waren met behulp van conventionele technieken, zoals draaien en frezen. Om de benodigde toleranties te halen, moest materiaal toegevoegd worden, waardoor het eindproduct zwaarder werd", vertelt Feitse Krekt, Technisch Manager van het huidige team van Electric Superbike Twente. "Daarnaast vielen de koelprestaties wat tegen. Om de maakbaarheid van de componenten te garanderen, moesten de wanddiktes van de schil groter gekozen worden dan gewenst. Dit ging ten koste van de koelprestaties. Hierdoor kwam er minder vermogen uit de elektromotor en moesten we soms flink inhouden om de elektromotor niet te oververhitten."

Elektromotorkoeling  

"Tijdens het design van deze nieuwe superbike hebben we zoveel mogelijk componenten volledig herontworpen om ze te optimaliseren. We konden op het gebied van elektromotorkoeling grote stappen maken bij gebruik van metaal 3D-printen. De grote voordelen van metaal 3D-printen zijn functie-integratie, gewicht- en ruimtebesparende ontwerpvrijheid", vertelt Krekt.

Dunwandig ontwerp   

Omdat het onderdeel specifiek ontworpen is voor 3D-printen, waren de opties eindeloos. Jaap Bulsink, CTO van K3D: "De koelschil kent optimale koelprestaties door een dunwandig ontwerp met interne koelkanalen op exact de juiste plek. Dit kan alleen met metaal 3D-printen, waarbij je ultieme ontwerpvrijheid hebt. Daarnaast is het onderdeel zo licht mogelijk ontworpen. Is het in één keer correct geprint en heeft het een dusdanige nauwkeurigheid dat er geen nabewerking nodig is."

Onthulling Superbike

De onthulling van de nieuwe superbike van Electric Superbike Twente vindt plaats op 24 mei in de bioscoopzaal van Kinepolis in Enschede.

Foto's:

Op het gebied van elektromotorkoeling zijn grote stappen gemaakt met gebruik van metaal 3D-printen van de koelschil.

Op het gebied van elektromotorkoeling zijn grote stappen gemaakt met gebruik van metaal 3D-printen van de koelschil.

© Aandrijvenenbesturen.nl