Laatste nieuws:

, 18 april 2019 11:16

High Hydrogen Gas Turbine Retrofit zet volgende stap naar emissieneutrale gasturbines

Het project ‘High Hydrogen Gas Turbine Retrofit’ heeft een belangrijke subsidie ontvangen van het Nederlands Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het project richt zich op het uitsluiten van koolstofemissies tijdens gebruik van gasturbines.

De FlameSheet Combustion Retrofit Solution van Ansaldo.'
De FlameSheet Combustion Retrofit Solution van Ansaldo.
1/1

TU Delft en partners Ansaldo Thomassen, OPRA Turbines, Vattenfall, Nouryon en EMMTEC, hebben de subsidie toegekend gekregen voor het opstarten van het gezamenlijk voorgestelde ‘High Hydrogen Gas Turbine Retrofit'-project.

 

Waterstof-programma

Het Nederlandse Waterstof-programma is er op gericht toekomstige waterstof-waardeketens koolstofvrij te maken. Deze doelstelling is in overeenstemming met de ‘2050 Energy Strategy Directives' van de Europese Commissie. Waterstof kan een koolstofvrije oplossing bieden voor de industrie, de transportsector, in de woningbouw en de energiewereld. Het programma wil gezamenlijke innovatie tussen Nederlandse bedrijven en instituties mogelijk maken om economische waarde te bewerkstelligen op de korte- en middellange termijn.

Power output range vn 1 tot 300 MW

 

Het belangrijkste doel van het ‘High Hydrogen Gas Turbine Retrofit'-project is om voor reeds geïnstalleerde en inbedrijf genomen gasturbines, met een power output range tussen de 1 en 300 MW, een kostenefficiënt en uitwisselbaar verbrandingssysteem te ontwikkelen, met ultra lage emissiewaardes (sub 9ppm NOx en CO). Daarbij staat de flexibiliteit in de te gebruiken brandstofsamenstelling voorop, waarbij stabiele bedrijfsvoering gegarandeerd moet zijn. Deze stabiliteit dient gewaarborgd te zijn voor een brandstofvariatie van 100 procent aardgas tot 100 procent waterstof, en iedere mix hiervan. Dit is de belangrijkste uitdaging aangezien een dergelijke extreme variatie van brandstofsamenstelling met verschillende vlamreactiviteit, kan resulteren in een grote verplaatsing van warmte binnen de verbrandingskamer, welke tot onherstelbare schades kan leiden indien dit niet gecontroleerd plaatsvindt.

FlameSheet

Centraal binnen dit innovatieve high-techproject staat de gepatenteerde verbrandingstechnologie genaamd FlameSheet, eigendom van het Italiaanse Ansaldo Energia. Dit verbrandingssysteem wordt momenteel gebruikt in meerdere energiecentrales met 60Hz F-class gasturbines met sub 9ppm NOx-emissies. Een aantal van deze gasturbines gebruikt een brandstof die met waterstof wordt gemixt.
De toegekende subsidie zal worden gebruikt voor het op schaal atmosferisch verifiëren in 2020, wat uiteindelijk zal leiden tot een eerste demonstratie op een gasturbine in 2023.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden