Laatste nieuws:

, 25 maart 2019 12:20

How it’s made: de snelste ligfiets ter wereld (video)

Vorig jaar won Lieke de Cock het wereldkampioenschap snelfietsen door met 120 km/u door de Nevadawoestijn te scheuren. Dit deed ze in een aerodynamische hightech ligfiets van het Human Power Team. Dit jaar staan de studenten van de TU Delft en VU voor de uitdaging om deze prestatie te verbeteren. Het frame van de Velox9 is al in de maak.

Het frame moet de stijfheid en de interne krachtenafdracht verzorgen en de atleet beschermen bij een val. '
Het frame moet de stijfheid en de interne krachtenafdracht verzorgen en de atleet beschermen bij een val.
1/1

Het frame moet de stijfheid en de interne krachtenafdracht verzorgen en de atleet beschermen bij een val. Daarnaast bevat het allerlei verbindingselementen (inserts) om onderdelen als de elektrobox in de fiets te bevestigen.

Het bestaat een voorboog, een achterboog, de achterophanging, het D-frame, de voor- en achterrolbogen (ter bescherming van de atleet), de schouderbalken en de vloerplaat. De onderdelen worden gemaakt van voorgeïmpregneerde carbonvezels, oftewel pre-pregs. Het uitharden wordt in gang gezet bij een bepaalde temperatuur. Daarom moeten pre-pregs koel bewaard worden. Uitharden gaat in een oven of autoclaaf.

Voordelen

Het Human Power team heeft verschillende voordelen ervaren ten opzichte van bijvoorbeeld handlamineren:

- De vezelrichtingen kunnen nauwkeurig worden gelegd, zodat er efficiënt met materiaal wordt omgegaan wat leidt tot een lichter frame;

- De verhouding epoxy-vezel is optimaal en garandeert een hoge kwaliteit;
- Pre-pregs zijn erg prettig om mee te werken, vooral bij complexe verbindingen en vormen om kernen.

De pre-pregs worden gecombineerd met Rohacell schuimkernen die met een CNC-machine in de juiste complexe vormen worden gefreesd. Ze zorgen niet alleen voor extra stijfheid van de onderdelen, maar helpen ook om de pre-pregs in de juiste vorm te leggen, doordat de vezels om de kernen heen kunnen worden gelegd.

Pre-pregs

Wanneer de losse onderdelen geproduceerd zijn, moeten ze worden samengevoegd tot één stijf frame. Met behulp van zelfgemaakte mallen uit gelijmde MDF-platen kunnen de onderdelen nauwkeurig worden uitgelijnd, waarna ze worden verbonden met pre-pregs of handgelamineerde vezels. Tot slot moet het hele frame de oven in om de pre-pregs te laten uitharden en het geheel te post-curen. Dit is een extra uithardingsronde waarbij de onderdelen voor langere tijd op een lagere temperatuur in de oven worden gebakken. Na deze laatste stap het het frame af: een stijve, lichtgewicht constructie die het skelet van de VeloX 9 vormt en de atleten beschermt bij een eventueel ongeluk.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden