Laatste nieuws:

, 19 maart 2019 10:32

De grootste windturbine ter wereld wordt getest op de Maasvlakte (video)

De Haliade-X van GE Renewable Energy is de grootste en meest krachtige windturbine ter wereld. De komende vijf jaar wordt de turbine getest op de Maasvlakte. Met een nog nooit vertoonde capaciteit van 12 megawatt kan een turbine ruim 16.000 huishoudens van energie voorzien. Dat de turbine nu in Nederland wordt gebouwd biedt volop kansen aan het Nederlandse bedrijfsleven.

De Haliade-X is bedoeld om in grote aantallen op zee te installeren. Aangezien op de Maasvlakte vrijwel dezelfde windcondities gelden, is dit een goede testlocatie. '
De Haliade-X is bedoeld om in grote aantallen op zee te installeren. Aangezien op de Maasvlakte vrijwel dezelfde windcondities gelden, is dit een goede testlocatie.
1/1
ECN part of TNO is nauw betrokken bij de testen. De partijen werkten bijvoorbeeld samen in Research & Development projecten om de aerodynamische barrières te doorbreken die turbines van 10 MW en meer mogelijk maken. De daarin opgebouwde kennis vormde mede het fundament voor de ontwikkeling van de Haliade-X, met een hoogte van maar liefst 260 meter en bladen van 107 meter.

Nieuw grenzen natuurkunde

Peter Eecen, programmamanager Windenergie van ECN part of TNO. "Voor het ontwikkelen van turbines met een capaciteit van 10 MW en meer zijn innovaties op verschillende gebieden nodig. Alleen al als het gaat om de aerodynamica, de kennis van de luchtstroming rond het rotorblad, raken we aan nieuwe grenzen in de natuurkunde. We moeten steeds nieuwe modellen ontwikkelen en die middels uitgebreide metingen valideren. Het zijn innovaties waar we samen met GE aan werken."

Op naar zee

De Haliade-X is bedoeld om in grote aantallen op zee te installeren. Aangezien op de Maasvlakte vrijwel dezelfde windcondities gelden, is dit een goede testlocatie. Het eerste prototype wordt deze zomer geïnstalleerd. Validatiemetingen moeten vervolgens aantonen dat de Haliade-X zijn beloften waarmaakt en certificering krijgt.

Kansen voor de offshore

Ook zullen de partijen aan verschillende innovaties werken. Voor het installeren van deze nieuwe generatie windturbines zijn aparte schepen nodig die de grootte en het gewicht aankunnen. Dat biedt kansen voor de offshore industrie. Voor het onderhoud zijn nieuwe tools en modellen nodig om dat kostenefficiënter uit te voeren.

"De grootte van de turbines en de rotorbladen zijn van een compleet andere orde dan wat we tot nu toe kennen. Door de metingen aan en het testen van de nieuwe turbines doen we nieuwe kennis op die we inzetten voor de volgende generatie. We behoren met onze kennis op dit gebied tot de kopgroep in de wereld en die positie gaan we verder uitbreiden", zegt Eecen.

Bron: TNO Insights

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden