Laatste nieuws:

, 14 maart 2019 15:50

Verpak het met data en AI: trends in de verpakkingsindustrie

Net als veel andere industrieën past de verpakkingssector zich voortdurend aan de eisen van de markt aan. Uitdagingen in regelgeving, een tekort aan geschoold personeel en digitale transformatie bieden kansen in automatiseringsoplossingen, zoals samenwerking tussen mensen en robots en het gebruik van kunstmatige intelligentie bij uitgebreide dataverwerking. Malte Schlüter, account director bij Mitsubishi Electric, zet vier trends in verpakkingen op een rij.

AI en bijbehorende visionsystemen, sensoren en intelligente robots kunnen kwaliteitsgebreken in te verpakken producten detecteren.'
AI en bijbehorende visionsystemen, sensoren en intelligente robots kunnen kwaliteitsgebreken in te verpakken producten detecteren.
1/1

1. Dataverwerking

Om door middel van digitalisering de OEE te verhogen is er steeds meer behoefte aan de analyse van data, die zijn verkregen uit de productie. Zo kunnen de toestand en het werkprofiel van robotcomponenten, zoals servo-aandrijvingen, worden geregistreerd. Om deze strategieën verder te verbeteren, wordt onder meer Melipc ontwikkeld, een nieuwe edge computing technologie. Schlüter (Mitsubishi Electric): "We kunnen alle gegevens van PLC's, besturingen en aandrijvingen centraal verzamelen en lokaal verwerken met behulp van edge computing technologieën. Dit vermindert de kosten voor data-opslag in de cloud en biedt meer voordelen voor productiecontrole en monitoring."

2. Cobots

Een onmiskenbare trend is de toenemende vraag naar cobots. "Het gaat hier niet om het vervangen van klassieke industriële robots, maar om het aanvullen ervan in de automatisering, vooral in de co-packing sector", ziet Schlüter. Het prototype van de cobot biedt verschillende opties voor het ‘inleren' van de cobot. Deze variëren van krachtgestuurde handmatige beweging van de robotarm naar de gewenste positie tot intuïtieve, grafische programmering en gebruikersinterfaces op tablets of mobiele apparaten voor kalibratie en parametrering.

3. Geen hek meer

De markt vraagt om alternatieve veiligheidsoplossingen voor hekken, barrières, kooien en cellen bij industriële robots. In plaats daarvan kunnen optische veiligheidssystemen worden toegepast. In plaats van een ruimte te beveiligen met lichtschermen en laserscanners, worden steeds vaker hele ruimtes bewaakt met camerasystemen. In de toekomst zullen visionsystemen met kunstmatige intelligentie (AI) herkennen wanneer en waar mensen de werkruimte van de robot betreden en de snelheid van de robot daarop afstemmen.

4. Kunstmatige intelligentie

Robotsystemen uitgerust met AI en bijbehorende visionsystemen als sensoren kunnen vandaag de dag leren om deze afwijkingen te identificeren en hun processen aan te passen. Intelligente robots kunnen aan de hand van AI ook kwaliteitsgebreken in te verpakken producten detecteren en deze tijdens het proces vervangen door correcte producten. Robots die handmatig kunnen worden verplaatst of zijn gemonteerd op een automatisch transportsysteem kunnen met behulp van AI ook snel hun nieuwe positie detecteren en hun processtappen daarop aanpassen.
Lees dit volledige artikel deze maand in Aandrijven en Besturen 3.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden