Laatste nieuws:

, 21 februari 2019 19:33

Fraunhofer IFAM test schakelapparatuur in de Noordzee

Veel van de Steute Extreme-schakelaarseries zijn geschikt voor gebruik bij vochtigheid, natheid en ook in een zoutwateromgeving. Maar hoe bewijzen deze schakelapparaten zich in de praktijk? Hoe zal eventuele golfslag of lichte aangroei (fouling) de schakelapparaten beïnvloeden? Fraunhofer IFAM testte het in de Noordzee.

Steute heeft het Fraunhofer IFAM opdracht gegeven om een jaar lang buitenverweringsonderzoek te doen op de IFAM-locatie in Helgoland. '
Steute heeft het Fraunhofer IFAM opdracht gegeven om een jaar lang buitenverweringsonderzoek te doen op de IFAM-locatie in Helgoland.
1/1

De Extreme-schakelapparaten worden vaak gebruikt in de maritieme sector, op schepen, boorplatforms, in afmeersystemen op kades en in laad- en losinstallaties in havens. 

Steute heeft het Fraunhofer IFAM (Institut für Fertigungstechnik und Angewandte Materialforschung, instituut voor productietechnologie en toegepast materiaalonderzoek) in Bremen opdracht gegeven om een jaar lang buitenverweringsonderzoek te doen op de IFAM-locatie in Helgoland. De opzet van het experiment: verschillende voorbeelden van de schakelaarreeksen - waaronder positieschakelaars, voetschakelaars en trekkoordschakelaars - werden een jaar in de sproeiwaterzone aan de zuidpier in een blootgestelde positie bevestigd. Sommige apparaten werden ook geïnstalleerd in het getijdengebied.

Dit zijn omgevingsomstandigheden waar in de praktijk schakelapparatuur nauwelijks aan wordt blootgesteld. Het doel van de tests was om de schakelapparatuur bloot te stellen aan zeer extreme eisen die verder gaan dan de normconforme tests.

 

Zeewaterbestendig

 

De grenstests zijn inmiddels afgerond. Het eindrapport is nog niet beschikbaar. Maar het uiterlijk van de schakelapparaten na een jaar in het zoutwatersproeigebied en de eerste functionele testen tonen aan dat de apparaten van de verschillende series zeewaterbestendig zijn en na twaalf maanden nog steeds volledig functioneel. Ook de etiketten en de aangebrachte lasermarkering zijn nog steeds aanwezig en leesbaar. De voorbehandelde en gepoedercoate behuizingen, zoals de voetschakelaar, blijken in goede staat en ook het ´binnenwerk´, zoals schakelelementen, schakelende plunjers en pedaalassen is corrosievrij.

 

Metaal vervangen

Steute zal de testresultaten gebruiken voor de verdere optimalisatie van bestaande series en de ontwikkeling van nieuwe schakelapparatuur. Rainer Lumme, productmanager bij Steute: "We zijn nu al tot de conclusie gekomen dat de kunststoffen die we gebruiken voor behuizingen en actuatoren zonder beperkingen voldoen aan de extreme eisen. Daarom zullen we metaal nog intensiever gaan vervangen - zelfs voor actuatoren die aan grotere mechanische belastingen onderhevig zijn."

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden