, 21 februari 2019 19:33
Veel van de Steute Extreme-schakelaarseries zijn geschikt voor gebruik bij vochtigheid, natheid en ook in een zoutwateromgeving. Maar hoe bewijzen deze schakelapparaten zich in de praktijk? Hoe zal eventuele golfslag of lichte aangroei (fouling) de schakelapparaten beïnvloeden? Fraunhofer IFAM testte het in de Noordzee.
De Extreme-schakelapparaten worden vaak gebruikt in de maritieme sector, op schepen, boorplatforms, in afmeersystemen op kades en in laad- en losinstallaties in havens.
Steute heeft het Fraunhofer IFAM (Institut für Fertigungstechnik und Angewandte Materialforschung, instituut voor productietechnologie en toegepast materiaalonderzoek) in Bremen opdracht gegeven om een jaar lang buitenverweringsonderzoek te doen op de IFAM-locatie in Helgoland. De opzet van het experiment: verschillende voorbeelden van de schakelaarreeksen - waaronder positieschakelaars, voetschakelaars en trekkoordschakelaars - werden een jaar in de sproeiwaterzone aan de zuidpier in een blootgestelde positie bevestigd. Sommige apparaten werden ook geïnstalleerd in het getijdengebied.
Dit zijn omgevingsomstandigheden waar in de praktijk schakelapparatuur nauwelijks aan wordt blootgesteld. Het doel van de tests was om de schakelapparatuur bloot te stellen aan zeer extreme eisen die verder gaan dan de normconforme tests.
De grenstests zijn inmiddels afgerond. Het eindrapport is nog niet beschikbaar. Maar het uiterlijk van de schakelapparaten na een jaar in het zoutwatersproeigebied en de eerste functionele testen tonen aan dat de apparaten van de verschillende series zeewaterbestendig zijn en na twaalf maanden nog steeds volledig functioneel. Ook de etiketten en de aangebrachte lasermarkering zijn nog steeds aanwezig en leesbaar. De voorbehandelde en gepoedercoate behuizingen, zoals de voetschakelaar, blijken in goede staat en ook het ´binnenwerk´, zoals schakelelementen, schakelende plunjers en pedaalassen is corrosievrij.
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (2)