, 20 februari 2019 16:24

ING: robotarm biedt foodindustrie helpende hand

Technologie speelt een steeds grotere rol in de voedingsproductie. Binnen de industrie groeit vooral het gebruik van robotica en data-technologie. Dat draagt bij aan de betaalbaarheid van voeding en aan transparantie over herkomst en productie. Dit stelt het ING Economisch Bureau in de publicatie Foodtech: robotarm biedt voedingsindustrie de helpende hand.

Data-technologie helpt voedingsproducenten om meer informatie uit de keten te delen. Voor Nederlandse fabrikanten is de inzet van nieuwe technologieën niet alleen nuttig, het is ook noodzakelijk om concurrerend te blijven, ziet ING.

Robotisering en digitalisering verhogen de productiviteit van medewerkers en helpen om toekomstige personeelstekorten te voorkomen. Voor de sector is het daarnaast van belang om personeel in staat te stellen om mee te groeien in kennis en vaardigheden.

AI en denkkracht

Door jaarlijks 1,4 miljard euro in productietechnologie te investeren lukt het Nederlandse voedingsfabrikanten om de arbeidsproductiviteit te verhogen en aan de vraag uit de markt te voldoen. De productiviteitsgroei is niet uitgeput. Momenteel maakt circa een op de vier fabrikanten gebruik van robotica en/of big-data-analyses en een verdere stijging ligt in het verschiet. De opkomst van artificial intelligence levert denkkracht en de verkopen van robots aan de voedingsindustrie stijgen.

Robots

‘Robots zijn steeds beter in staat om voeding te verwerken. Wel is de inzet minder grootschalig dan in de auto-industrie, mede omdat ze door specifieke wensen en lagere orderaantallen relatief duurder zijn', stelt Ceel Elemans, Sector Banker Food & Agri bij ING. Technologie kan mensen zwaar werk uit handen nemen, de arbeidsproductiviteit naar een hoger niveau tillen en het risico op toekomstige personeelstekorten helpen verkleinen.

 

Foto's:

Voor Nederlandse fabrikanten is de inzet van nieuwe technologie├źn niet alleen nuttig, het is ook noodzakelijk om concurrerend te blijven, ziet ING.

Voor Nederlandse fabrikanten is de inzet van nieuwe technologie├źn niet alleen nuttig, het is ook noodzakelijk om concurrerend te blijven, ziet ING.

© Aandrijvenenbesturen.nl