, 19 februari 2019 11:55

Onderzoek naar effect van mensgerichte technologieën; wat levert het op? (video)

Mensgerichte technologie als collaboratieve robots, Augmented Reality (AR) supportsystemen en exoskeletten, hebben effect op productiviteit, productkwaliteit, inleertijd en werkbelasting van werknemers. TNO presenteerde tijdens de opening van het Delftse Smart Industry fieldlab RoboHouse onderzoeksresultaten waar het effect uit blijkt.

Wat is mensgerichte technologie? Wat levert het op? Hoe implementeer je deze technologie succesvol? Vragen waar tijdens workshops antwoorden op werden gevonden en gedeeld met de aanwezige organisaties, die een directe link zien met hun eigen bedrijfsvoering.

Welke taken

Voor implementatie van deze nieuwe technologieën is het van belang goed te kijken naar welke taken zich lenen zich voor robotisering en welke niet. Daarnaast moet er gekeken worden naar welke informatie ervaren en onervaren medewerkers nodig hebben om foutloos te kunnen werken. Tot slot is het zaak om bij implementatie na te gaan hoe deze robots en AR supportsystemen digitaal verbonden zijn met bestaande informatiesystemen.

Telescopische sliders

Ruud Keulen, algemeen directeur van Thomas Regout International (producent van telescopische sliders in Maastricht), schetste aan de hand van videobeelden de transitie die het bedrijf doormaakt naar een flexibele fabriek, waarin kleine series en een grote productmix in korte tijd gemaakt kunnen worden. "De medewerkers die er voorheen werkten, werken er nu nog steeds, maar hebben een andere rol. De toegevoegde waarde van de mens is toegenomen: robots nemen transport en handlingtaken over."
De medewerker voert kritische inspectie en assemblagetaken uit, bijvoorbeeld bij het samenstellen van de gereedschappen, hierbij ondersteund door een AR projectiesysteem. "Dit voorkomt mogelijke fouten en verkort de inleertijd van nieuwe onervaren medewerkers", aldus Keulen. Ook benadrukte hij dat een dergelijke transitie tijd kost en eerst ook weerstand oproept in de organisatie. "Het betrekken van de medewerkers bij het ontwikkelen en invoeren van nieuwe technologie, en vervolgens laten zien en ermee gaan werken zijn van groot belang."

Exoskeletten

Mensgerichte technologie wordt ook ingezet bij sociale werkbedrijven. Zo gebruikt Amfors in Amersfoort verschillende technologieën als ondersteuning van hun medewerkers. Een goed voorbeeld is het gebruik van exoskeletten bij pakkethandling voor Post NL. Roald Klumpenaar, programmaleider inclusieve technologie bij Amfors: "Twee medewerkers zijn zo enthousiast dat ze niet meer zonder exoskelet willen werken. Daarnaast test Amfors met diverse kennispartners de inzet van cobots bij LED montage en AR-projectietechnologie in assemblage."

Het Fieldlab RoboHouse in Delft werd vorige maand geopend. Ook in het Fieldlab Flexibel Manufacturing (Brainport Industrie Campus) zijn vanaf april 2019 diverse voorbeelden van slimme mensgerichte technologieën in een pilot productielijn te bezichtigen.

Foto's:

Mensgerichte technologie wordt ook ingezet bij sociale werkbedrijven.

Mensgerichte technologie wordt ook ingezet bij sociale werkbedrijven.

© Aandrijvenenbesturen.nl