Laatste nieuws:

, 19 februari 2019 10:07

Zeker meten aan E- en PV-installaties

Experts slaan alarm over de doorgaans slechte kwaliteit van PV-installaties. Een belangrijke oorzaak van het toegenomen aantal (dak)branden. De installatie voldoet in veel gevallen niet aan de eisen conform NEN 1010 en wordt na oplevering onvolledig of helemaal niet gekeurd.

Elke installateur is verplicht om visuele en (elektro)technische inspecties uit te voeren na het opleveren of aanpassen van een elektrische installatie. '
Elke installateur is verplicht om visuele en (elektro)technische inspecties uit te voeren na het opleveren of aanpassen van een elektrische installatie.
1/1

De oorzaak schuilt in de perceptie dat het inspecteren van PV-installaties een ingewikkelde en tijdrovende klus is. Een zorgelijke ontwikkeling die voor KWx, kennispartner en leverancier van meetinstrumenten voor elektrotechnische inspecties, aanleiding was om zich sterk te maken voor hoogwaardige en veilige installaties.

NEN 1010 en NEN-EN 62446  

Elke installateur is verplicht om visuele en (elektro)technische inspecties uit te voeren na het opleveren of aanpassen van een elektrische installatie. Bij zonnestroominstallaties hebben installateurs regelmatig vragen over de te volgen methodiek, de noodzakelijke metingen, voorbereiding, veiligheid en periodieke controle. Zij weten vaak niet hoe je met de opleverkeuring aan de NEN 1010 en de daaraan verbonden NEN-EN 62446 voldoet. Terwijl dit van essentieel belang is om de elektrische veiligheid en het rendement te waarborgen.

Inzicht in conditie  

Juist bij PV-installaties is er behoefte aan een eerste en periodieke inspectie om de kostbare investering te bewaken. Door te meten, analyseren en documenteren krijg je inzicht in de conditie van de installaties. Zo worden rendementsverliezen en brandrisico's inzichtelijk. Handig voor de eigen aansprakelijkheid, maar ook als uitgangspunt tijdens periodiek onderhoud. 

Mits de installateur beschikt over de juiste kennis over de geldende norm, de te volgen procedures en de juiste meetapparatuur is het inspecteren van een PV-installatie een formaliteit. De productspecialisten van KWx brengen deze kennis tijdens praktijkgerichte trainingen en workshops over aan de inspecteurs en installateurs.

 

Zeker meten concept

De meetinstrumenten van KWx sluiten aan op het concept voor inspectie en oplevering van elektrische installaties en het keuren van elektrische arbeidsmiddelen. Tijdens de Solar Solutions vakbeurs (19-21 maart) laat KWx de oplossingen zien uit het 'Zeker Meten' concept voor inspectie van zonnestroominstallaties. Met het 'Zeker Meten' concept wil KWx de installateur ondersteunen bij het inspecteren van elektrische installaties en het keuren van elektrische arbeidsmiddelen, alles conform de normen NEN 1010 en NEN 3140.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden