Laatste nieuws:

, 14 februari 2019 13:52

Duitse machinebouwers kampen met tekort aan materialen en personeel

De Duitse machinebouwers realiseerden in 2018 in totaal 5 procent meer orders in hun orderboeken dan in 2017. December 2018 was echter een uitermate zwakke maand met 8 procent minder orders dan december 2017. “Bijzonder teleurstellend was de binnenlandse markt die in december 10 procent daalde”, aldus Olaf Wortmann, economisch expert bij het Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau VDMA.

Volgens voorlopige berekeningen van het Bundesamt für Statistik, steeg de productie in de machinebouw in Duitsland in 2018 met 2 procent. '
Volgens voorlopige berekeningen van het Bundesamt für Statistik, steeg de productie in de machinebouw in Duitsland in 2018 met 2 procent.
1/1

"De daling van de buitenlandse orders met 8 procent kan worden gerelativeerd. In december 2017 waren er namelijk meer grote fabrieken uit de niet-euro regio dan eind vorig jaar", verklaart Wortmann deze daling.

 

Binnenland vs buitenland

"Het is verheugend te constateren dat de orders van de europartnerlanden in december met 22 procent zijn gestegen. Daarentegen kwamen er 17 procent minder orders uit niet-eurolanden. Over geheel 2018 noteerden de Duitse machinebouwers in totaal een toename van 6 procent van de binnenlandse orders, terwijl de buitenlandse orders met 4 procent toenamen. Het momentum verschoof in de loop van het jaar steeds meer naar de binnenlandse markt. Dit is een positieve ontwikkeling, want de orders uit het buitenland lagen al op een hoog niveau", legt Wortmann uit. De orders uit de eurolanden stegen in 2018 met 5 procent, terwijl de orders uit niet-eurolanden met 3 procent toenamen.

Productie

Volgens voorlopige berekeningen van het Bundesamt für Statistik, steeg de productie in de machinebouw in Duitsland in 2018 met 2 procent. Dit wijkt duidelijk af van de 5 procent die de VDMA had geprognotiseerd. In de eerste tien maanden van vorig jaar lag de productiegroei in de machinebouw nog steeds op schema met 3,7 procent. "De twee laatste maanden bleken echter onverwacht zwak te zijn. Dit past in het beeld van de industrie als geheel, die lijdt onder geopolitieke onzekerheden", aldus Wortmann.

Tekort aan materialen en personeel

De orderontvangst in de machinebouwsector betekende oorspronkelijk een veel dynamischer productiegroei. Knelpunten in de capaciteit resulteerden echter in een zwakkere productie dan verwacht. In oktober had 28 procent van de machinefabrikanten te kampen met een tekort aan materialen, 27 procent met een tekort aan arbeidskrachten en 10 procent met knelpunten in het eigen machinepark. Een orderrange van 8,5 productiemaanden (vanaf november 2018) geeft aan dat veel orders vanaf 2018 pas dit jaar worden geproduceerd. De VDMA houdt daarom vast aan de prognose van 2 procent groei voor 2019, hoewel de economische vooruitzichten sinds de publicatie van de prognose in september 2018 zijn verslechterd.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden