, 7 februari 2019 10:16

Conditiemonitoring zorgt voor een slimmere sluis (video)

De slimme Sluis Eefde is een proeftuin voor het meten van infrastructuur met behulp van sensoriek en gegevensanalyse. Vanuit deze sluis, de toegangspoort tot het Twentekanaal, worden het verkeer en de waterstanden gereguleerd, zodat scheepvaart van de IJssel tot aan Almelo, Hengelo en Enschede kan komen.

Het doel van proeftuin Sluis Eefde is om de prestatie en betrouwbaarheid van de sluis te verbeteren en daarnaast te zorgen voor effectievere onderhoudsschema's. Om dit te realiseren worden er nieuwe technieken rondom ‘Smart Maintenance' toegepast. Zo wordt de conditiemonitoring van ifm electronic ingezet om vibratie te meten en bij trendverandering te alarmeren, voordat het proces ernstig verstoord kan worden.

Het project maakt onderdeel uit van Smart Industry Fieldlab Camino. ifm electronic is een van de tien partijen meewerken aan het slimmer maken van deze sluis. De andere partijen zijn Rijkswaterstaat, Mobilis, Spie, Bam, EnerGQ, C-Cube, Ke-works, Universiteit Twente en Stichting World Class Maintenance. Eind dit jaar moet het project zijn afgerond.

Foto's:

De slimme Sluis Eefde is een proeftuin voor het meten van infrastructuur met behulp van sensoriek en gegevensanalyse.

De slimme Sluis Eefde is een proeftuin voor het meten van infrastructuur met behulp van sensoriek en gegevensanalyse.

© Aandrijvenenbesturen.nl