Laatste nieuws:

, 5 februari 2019 11:49

Imperfecties wegengineeren: metaal met een houtachtige structuur

Een metaal zo sterk als titanium, maar dan vier tot vijf keer zo licht. Dat resultaat hebben onderzoekers bereikt door materiaal te benaderen als een bouwwerk. Door alle imperfecties er op moleculair niveau uit te engineeren, kan het goedkope, breed voorradige nikkel nu de concurrentie aan met titanium. En meer: de structuur biedt de mogelijkheid het materiaal te vullen, bijvoorbeeld met anodes en kathodes. Zo kan je een vliegtuigvleugel bouwen die tevens dient als batterij.

Nanotitanium bezien met de microscoop.'
Nanotitanium bezien met de microscoop.
1/1

De kracht van metaal zit in de ordening van de moleculen. Maar zelfs in het beste metaal is er af en toe een molecuul fout gestapeld. Dat veroorzaakt een niet te onderschatten verlies aan sterkte.

De samenwerkende onderzoekers van de TU's in Pennsylvania, Illinois en Cambridge hebben nu niet alleen een manier gevonden om de stapeling te optimaliseren, ze geven het materiaal daarbij ook nog een houtachtige structuur. Hout kenmerkt zich doordat de vezels op bepaalde plekken dikker zijn om sterkte te geven, terwijl ze op andere plekken dun zijn om voedingsstoffen door te laten. Een dergelijk grid is nu gemaakt van nikkel.

Kanonkogels met perfecte kristalstructuur

 De bouw van het materiaal begint door plastic bolletjes met een diameter van een paarhonderd nanometer in water te laten drijven. Als het water verdampt, settelen de bollen zich in een optimaal grid: als kanonkogels, met een perfecte kristalstructuur. Vervolgens wordt er een minuscule nikkellaag op het plastic aangebracht met elektrolytische depositie, de techniek die ook wordt gebruikt voor verchromen. Tot slot wordt het plastic opgelost met een solvent. Het resultaat is een materiaal dat voor 70% uit open ruimte bestaat.

 

Maakproces

Hoofdonderzoeker James Pikul uit Pennsylvania weet nog niet hoe het materiaal zich gaat gedragen in grotere diktes dan een plaatje. "Zal het buigen als hout of barsten als glas?" Ook is het maakproces is nogal omslachtig en leent zich niet om zomaar één op één op te schalen. Daar moet dus nog wel wat op gevonden worden. Maar er ligt een plaatje van een vierkante centimeter: veel groter dan tot nu toe bereikt.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden