Laatste nieuws:

, 31 januari 2019 16:41

Onkruid wieden, diepzee, kaas rijpen en vliegtuigmotoren: de robots van TU Delft

Een robot die onkruid wiedt, een robot die met een camera naar de diepzee afreist en een robot die blauwalg uit het water vist. Deze en nog vijf andere robots waren woensdag te zien tijdens de demodag van de minor Robotica van de TU Delft.

Team Lobster ontwikkelt een relatief kleine en autonome robot die snel de diepzee kan bereiken.'
Team Lobster ontwikkelt een relatief kleine en autonome robot die snel de diepzee kan bereiken.
Rechts
1/8
De demodag is het jaarlijks terugkerende evenementvan de minor Robotica, een educatief programma waarin studententeams van verschillende studierichtingen vijf maanden lang werken aan een robot, met alle uitdagingen die daarbij komen kijken. Dit jaar werken acht verschillende teams aan een robot. De studententeams maken de robots in opdracht van een klant, bijvoorbeeld een bedrijf of een museum. In veel gevallen moeten de robots dan ook een concreet probleem oplossen.
De acht robotprojecten op een rij:

Onkruiderwieder

Team: Bolts 'n Bears
Opdrachtgever: Odd.Bot
De Weed Whacker is een lichte onkruidwiedrobot die zelf onkruid kan detecteren en verwijderen. Hierdoor hoeft er niet meer met zware machines gewerkt te worden die moeilijk bij het onkruid kunnen komen en kan mogelijk het gebruik van bestrijdingsmiddelen teruggedrongen worden. Het team studenten werkt voor de ontwikkeling van deze robot samen met de startup Odd.bot.

Naar de diepzee

Team: Lobster
De diepzee is een van de meest fascinerende omgevingen op aarde. Het is echter zeer complex en duur om de diepzee te bereiken voor bijvoorbeeld onderzoek of inspectie. Team Lobster ontwikkelt een relatief kleine en autonome robot die snel de diepzee kan bereiken, foto's kan nemen of metingen kan doen en weer terug naar het zeeoppervlak kan gaan.

Blauwalg verwijderen

Team: Blooming Robotics
Opdrachtgever: Deltares
In de zomer worden de Nederlandse wateren geteisterd door een ongewenste gast, de blauwalg. Dit giftige micro-organisme maakt activiteiten in en op het water lastig of onmogelijk. In opdracht van Deltares ontwikkelt team Blooming Robotics aan een autonoom vaartuig dat algen van het wateroppervlak verwijdert en afvoert.

Onderhoud vliegtuigmotoren

Team: nFocus
Opdrachtgever: KLM Engine Services
Het onderhoud van vliegtuigmotoren is een zeer tijdsintensieve opgave, die per onderhoudsbeurt kan oplopen tot zo'n 80 uur. Team nFocus werkt aan een robot die autonoom de eerste inspectie van een vliegtuigmotor kan uitvoeren. Zij kijken hierbij niet alleen naar de technische aspecten, maar ook naar hoe de robot in het totale inspectie- en onderhoudsproces geïntegreerd kan worden.

Kaas rijpen

Team: Easy Cheesy
Opdrachtgever: Lely
Team Easy Cheesy werkt aan een volledig autonome kaasrijp-robot. Deze robot kan door een kaasrijp magazijn rijden en behandelt het gehele rijpproces van ruim 3500 kazen van zo'n 16 kg. Hiervoor dient de robot de kazen geregeld te keren zodat deze niet uitzakken. Ook worden de kazen gecoat met een speciale schimmeldodende coating zodat de kaas goed blijft.

Autonoom baggeren

Team: Indepth Dredging
Opdrachtgever: Boskalis
Voor het uitbaggeren van havens en waterwegen worden grote schepen gebruikt die de hele wereld afreizen om daar te werk te gaan. Hiervoor worden veel fossiele brandstoffen en mankracht gebruikt. De robot van team Indepth Dredging, Amphi, moet dit proces autonoom, duurzaam en schaalbaar maken. De onderwater robot rijdt met zijn rollers over de bodem om slib op te zuigen en naar een centrale pomp te vervoeren.

Draagbare drone show

Team: bHive
Klant: MAVlab TU Delft
Er zijn regelmatig drone demonstraties om mensen enthousiast te maken voor de techniek en de vele mogelijkheden. bHive heeft een drone show ontwikkeld die makkelijk vervoerd wordt in een kist en overal (binnen) opgevoerd kan worden. De drones vliegen zelf op uit de kist en keren na afloop van de show zelf weer terug.

Coffee Corner robot

Team: Dorst. Robotics
Opdrachtgever: Science Centre Delft
De huidige coffee corner in het Delftse Science Centre bestaat uit een koffiezet apparaat en een koelkast. Het Science Centre wil van deze coffee corner graag een interactieve omgeving maken, die beter aansluit bij de expositieruimte. Team Dorst Robotics wil dit proces automatiseren met een modulair systeem en een robotarm.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden