Laatste nieuws:

, 31 januari 2019 15:43

Megakraan Big Carl klaar om de lucht in te gaan (video)

De nieuwe megakraan van Sarens is een recordbreker. De SGC-250 kan in één beweging 2.000 ton hijsen over 100 meter. Daarmee is hij grootste ter wereld. Met het leveren van het hydraulische systeem, inclusief aansturing, verbindt ook Bosch Rexroth zich aan dit in het oog springende project.

De SGC-250 kan in één beweging 2.000 ton hijsen over 100 meter. Bosch Rexroth leverde het hydraulische systeem, inclusief aansturing.'
De SGC-250 kan in één beweging 2.000 ton hijsen over 100 meter. Bosch Rexroth leverde het hydraulische systeem, inclusief aansturing.
1/1

De SGC-250 is de eerste van de derde generatie ring-gebaseerde kranen bij Sarens. De kraan heeft een maximaal lastmoment van 250.000 ton, waarmee 5.000 ton kan worden opgetild. Zelfs bij een grote straal van 100 meter is de kraan nog steeds in staat om 2.000 ton op te tillen.

Twee sets wielen

Deze meetwaarde wordt bereikt door het grote aantal wieldraaistellen op de dubbele ringbalken en de spreidingsmatten die de machine heeft. Het meest unieke kenmerk van de SGC-250 is het vermogen om te verplaatsen, volledig gemonteerd op locatie, van de ene hefpositie naar de andere. De kraan heeft twee sets wielen: één voor 360 graden zwenken en één voor langsverplaatsing. De tweede set is hydraulisch uitschuifbaar en wordt naar buiten geduwd wanneer de kraan moet langsrijden.

64 hydraulische motoren

De bijdrage van Bosch Rexroth aan het project van Sarens omvat het complete aandrijf- en besturingsconcept. Vierenzestig A2FM hydraulische motoren worden gevoed door vier gesynchroniseerde zwenkaandrijvingen. Ondanks de gigantische afmetingen kan het zwenken echter tot een fractie van een graad nauwkeurig worden gepositioneerd. De tien secundair gestuurde lieren voor de kraan en de giek kunnen zelfs tot een millimeter nauwkeurig gepositioneerd worden.

25 motion controllers

Tegelijkertijd worden de hydraulische motoren gesynchroniseerd via een secundair gestuurd aandrijfsysteem met HNC100-SEK en XM22 motion controllers. Zes containerverstuwingseenheden, elk met twee 280-kilowatt dieselmotoren en A4VSO axiale zuigerpompen, leveren het benodigde hydraulische vermogen. In totaal zijn er vijfentwintig motion controllers voor aansturing van de verschillende kraandelen. De Rexroth master VPB (HMI en PLC) verzorgt centraal alle controle- en bewakingsfuncties voor de beweging en functionaliteit van deze gigantische kraan.

 

Hinkley Point C

De SGC-250, met de naam Big Carl, zal binnenkort naar zijn eerste project in het Verenigd Koninkrijk: de bouw van de kerncentrale van Hinkley Point C - momenteel het grootste en meest complexe civieltechnische project in het Verenigd Koninkrijk.

 

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden