, 17 januari 2019 15:51
Twaalfhonderd kilometer moeten zonnewagens in de Cruiser-klasse van de Bridgestone World Solar Challenge komend najaar in één ruk zien af te leggen. Deze nieuwe regel, waardoor teams tussen de start in Darwin en de finish Adelaide nog maar twee keer mogen opladen, heeft volgens Solar Team Eindhoven een grote impact op het ontwerp van zijn nieuwe zonnegezinsauto.
Geen geheim is dat STE opnieuw een gezinsauto op zonne-energie bouwt, met wederom een aerodynamische druppelvorm als basis voor het design. Qua uiterlijk wordt de nieuwe vierwieler volgens Sesink dan ook geen heel vreemde eend in de bijt in het Eindhovense zonnewagenpark, "maar er zit wel een aantal grote veranderingen in".
Of de opvolger van Stella Vie opnieuw vijf zitplaatsen telt, blijft voor de buitenwacht wel nog even de vraag. Vaststaat dat het team in Australië in elk geval maar met maximaal vier personen mag rijden - een van de andere nieuwe regels in de Cruiser-klasse van de World Solar Challenge van dit jaar. Sesink lacht mysterieus: "Maar dat wil nog niet zeggen dat we geen vijfpersoons auto zouden kunnen maken."
Meest opvallende verandering in het reglement is echter genoemde beperking in oplaadmomenten voor de Cruiser-teams. Deelnemers starten in Darwin met een volle batterij en mogen daarna, op weg naar Adelaide, tussentijds nog maar twee keer opladen. Voorgaande editie mocht het team onderweg nog elke nacht opladen. "Het grootste stuk dat we straks moeten kunnen rijden, is daarmee twaalfhonderd kilometer - zelfs bij slecht weer", schetst Sesink.
Op 1 maart hoopt Solar Team Eindhoven te starten met de productie van zijn zonnewagen, die grotendeels plaatsvindt bij Brainport Industries Campus, vlakbij Eindhoven Airport. "Daar hebben we een grote hal, met diverse faciliteiten, tot onze beschikking waar we goed uit de voeten kunnen met de grote mallen voor onze auto." De beoogde nieuwe zonnewagen wordt uiteindelijk wel in de eigen werkplaats, in TU/e-gebouw Momentum, geassembleerd.
Bron: TU Eindhoven
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (0)