Laatste nieuws:

, 3 januari 2019 10:24

VDL en DAF leveren eerste elektrische truck met 210kW motor aan Jumbo

VDL Groep en DAF Trucks hebben bij supermarktketen Jumbo in Veghel de eerste volledige elektrische vrachtwagen afgeleverd. De DAF CF Electric VDL E-Power beschikt over een elektrische motor met een vermogen van 210kW en 2.000Nm koppel.

Om de vrachtwagen op te laden, beschikt het distributiecentrum van Jumbo in Veghel over een laadstation. '
Om de vrachtwagen op te laden, beschikt het distributiecentrum van Jumbo in Veghel over een laadstation.
1/1

De e-truck zal als trekker-trailercombinatie worden ingezet voor binnenstedelijke distributie met een totaalgewicht tot 40 ton. DAF levert de cabine en het chassis van de DAF CF-trekker en VDL voorziet deze vrachtwagen van een elektromotor, batterijen en de aansturing daarvan. De technologie die is gebruikt, is in grote lijnen dezelfde als die wordt toegepast in de elektrische bussen van VDL.

2.000Nm koppel

De DAF CF Electric VDL E-Power beschikt over een elektrische motor met een vermogen van 210kW en 2.000Nm koppel. De motor wordt van elektriciteit voorzien middels een batterijpakket met een bruto capaciteit van 170kWh. Op één batterijlading kan ongeveer 100 kilometer worden gereden, voldoende voor de dagelijkse distributie van buiten de stad de stad in. Het tussentijds snelladen van de batterij gebeurt binnen 30 minuten. Een volledige oplaadbeurt duurt 1,5 uur.

Laadstation

Om de vrachtwagen op te laden, beschikt het distributiecentrum van Jumbo in Veghel over een laadstation. Het overschot aan energie afkomstig van de zonnepanelen op panden van Jumbo zal worden aangewend voor het opladen van de e-truck. Bij dit onderzoek zijn TNO en V-Storage, het gezamenlijke bedrijf van VDL Groep en Scholt Energy Control, betrokken.

Verduurzamen

"Door de inzet van deze nieuwe elektrische vrachtwagen zetten we een volgende stap in het verduurzamen van ons wagenpark", stelt algemeen directeur Frits van Eerd van Jumbo. "We hebben ons ten doel gesteld om uiteindelijk 45 procent van onze winkels met elektrische vrachtwagens te bevoorraden."

Transitie

President Harry Wolters van DAF Trucks: "De transportsector staat aan de vooravond van een grote transitie. Het ziet er naar uit dat voor distributie in stedelijke gebieden elektrische trucks binnen afzienbare tijd de norm worden. Met de data die we de komende twaalf maanden verzamelen, kunnen we het uiteindelijke productiemodel laten aansluiten op de vraag van de markt."

Jumbo's eerste elektrische vrachtwagen wordt in de komende periode in de praktijk getest. Tijdens deze veldproeven worden data verzameld waarmee de truck verder kan worden ontwikkeld. Daarna zal Jumbo de verdere inzet bepalen van de elektrische vrachtwagens voor de winkeldistributie.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden