, 18 december 2018 10:51

Trend in machinebouw: robotcelbediening integreren in de machinebesturing

Opvallend veel machinebouwers komen met hun eigen automatiseringsoplossingen. Daarbij gaan ze een stap verder dan de system integrators die tot nog toe de CNC-machines automatiseren: ze integreren namelijk de bediening van de robotcel in de machinebesturing. Lees er meer over in het gratis digitaal magazine over robotisering van Vraag en Aanbod.

DMG-Mori is één van de machinebouwers die dit doen. Daarmee verlaagt het bedrijf de drempel om met robotbelading aan de slag te gaan. Mazak is een andere fabrikant die hierop inzet. De nieuwe robotlaadcel, de TA20 met handlinggewicht tot 20 kilogram, geldt als één van de instapmodellen, bijvoorbeeld in combinatie met de QuickTurn CNC-draaimachine. De robot wordt geprogrammeerd via een app in de Mazatrol Smooth-besturing.

Standaard Profibus-interface

Ook omstellen naar een ander product vergt weinig tijd. Mazak doet hetzelfde bij de robotbelading van het verticale draaicentrum VCN-530 SmoothG. Omdat de robot over een standaard Profibus-interface beschikt, kan deze snel aan de machine worden gekoppeld en ook bij dit bewerkingscentrum verloopt de programmering via de besturing van Mazak.

Lees hier het hele digitale magazine robotisering van Vraag en Aanbod


Foto's:

Opvallend veel machinebouwers komen met hun eigen automatiseringsoplossingen.

Opvallend veel machinebouwers komen met hun eigen automatiseringsoplossingen.

© Aandrijvenenbesturen.nl