, 17 december 2018 16:52

Miljoenen voor snellere innovaties met robotica in de zorg

De Europese Commissie investeert 16 miljoen in Digital Innovation Hubs in Healthcare Robotics (DIH-HERO), een Europees project gericht op het versnellen van innovatie en implementatie van robotica-toepassingen voor de gezondheidszorg.

De Universiteit Twente heeft een leidende rol gekregen in dit project en coördineert de activiteiten van het Europese netwerk. Stefano Stramigioli, hoogleraar robotica bij Universiteit Twente en coördinator van het Europese project: "De weg naar het integreren van medische innovaties in de klinische praktijk is moeilijk en vergt zowel tijd als substantiële investeringen. De weg naar de patiënt kan daardoor lang zijn en meerdere stappen omvatten, zoals klinische tests, het ontwikkelen van efficiënte productiemethoden, het opzetten van een commerciële organisatie, het bereiken van investeerders en het regelen van distributie. Daarnaast zijn meerdere partijen bezig met diverse innovaties in robotica. Binnen DIH-HERO kunnen wij het overzicht houden en ervoor zorgen dat deze elkaar waar mogelijk aanvullen en versterken."

Robotica voor inspectie

Binnen de Universiteit Twente zijn zowel het Technical Medical Centre als het Digital Society Institute betrokken bij de uitvoering van het DIH-HERO-project. Naast het DIH-HERO is de UT ook betrokken bij het RIMA-project, waarbij een vergelijkbaar netwerk zich zal richten op de inzet van robotica voor inspectie en onderhoud van industriële installaties.
De Europese Commissie wil de innovatiecyclus verbeteren en de ontwikkeling van robotische producten en diensten versnellen door de relevante stakeholders met elkaar te verbinden. De 17 partners in het consortium vertegenwoordigen een netwerk van innovatiehubs met specialisten in gezondheidszorg, kennisinstituten, investeerders en bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling en implementatie van robotica-toepassingen voor de gezondheidszorg.

Ecosysteem

Door de krachten te bundelen wil DIH-HERO de komende vier jaar een organisatie opbouwen die ervoor zorgt dat innovatieve producten en diensten beschikbaar komen voor patiënten en de gezondheidszorg. Dat doel wil het consortium bereiken door kennis te delen, de juiste stakeholders met elkaar te verbinden en gerichte investeringen te stimuleren binnen het volledige ecosysteem van de gezondheidszorg.

Aanmelden

In Europa gevestigde kleine, middelgrote en midcapbedrijven kunnen zich aanmelden voor financiering via open inschrijving vanaf de zomer van 2019 tot de lente van 2021. De financiering is bestemd voor reiskosten, de ontwikkeling van demonstrators en de overdracht van technologie.

Foto's:

Naast het DIH-HERO is de UT ook betrokken bij het RIMA-project, waarbij een vergelijkbaar netwerk zich zal richten op de inzet van robotica voor inspectie en onderhoud van industriƫle installaties.

Naast het DIH-HERO is de UT ook betrokken bij het RIMA-project, waarbij een vergelijkbaar netwerk zich zal richten op de inzet van robotica voor inspectie en onderhoud van industriƫle installaties.

© Aandrijvenenbesturen.nl