Laatste nieuws:

, 13 december 2018 15:57

Imec: software voor real-time kwaliteitsinspectie per seconde

Imec‘s en UAntwerpen presenteerden onlangs software om realtime, in-line inspectie te doen van de binnenkant van complexe producten. Aan de hand van een 3D beeldreconstructie kan je de binnenkant van een object per seconde inspecteren zonder het object te beschadigen. Zo kan je bijvoorbeeld rotte appels of fouten bij het assembleren van elektromechanische producten detecteren, terwijl ze op de lopende band voorbij rollen.

Je kan bijvoorbeeld rotte appels of fouten bij het assembleren van elektromechanische producten detecteren, terwijl ze op de lopende band voorbijrollen.'
Je kan bijvoorbeeld rotte appels of fouten bij het assembleren van elektromechanische producten detecteren, terwijl ze op de lopende band voorbijrollen.
1/1
Het is volgens onderzoeks- en innovatiehub Imec en UAntwerpen en de eerste keer dat dergelijke 3D-inspectie-snelheid met X-ray aangetoond wordt en hierdoor een oplossing kan gemaakt worden die in-line inzetbaar is in industriële omgevingen. Dankzij een combinatie van flexibele hardware en software is de technologie breed toepasbaar in de domeinen van maakindustrie, gezondheid, agrofood enz.

Inspectie van medische naalden

Bij massaproductie van medische producten staat kwaliteit altijd op de eerste plaats. Daarom heeft producent van medische producten Terumo verschillende visuele camera-inspectietechnieken geïntegreerd in de verschillende productielijnen. Terumo streeft naar een steeds betere kwaliteitsbewaking tijdens het productieproces en op de eindproducten. Dankzij de technologie ontwikkeld in het iXCon project is Terumo nu ook in staat om met 3D X-ray inspectie één product per seconde te inspecteren. Tijdens een snelle X-stralen scan worden enkele beelden gemaakt door elk product heen. Na een driedimensionale reconstructie wordt met software geanalyseerd of het interne mechanisme voldoet aan alle kwaliteitseisen.

De Terumo-case is een van drie concrete toepassingen ontwikkeld in het iXCon project. Ook twee landbouwtoepassingen werden ontwikkeld, voor kwaliteitsinspectie van geoogste appels en voor het automatisch planten van gewassen. Het startpunt van het iXcon project werd gelegd door de ASTRA toolbox, dit is een 3D tomografie framework dat door VisionLab, een imec-onderzoeksgroep aan de UAntwerpen, werd ontwikkeld en wereldwijde erkenning geniet en de samenwerking van de betrokken onderzoeksgroepen in een voorgaand basisonderzoeksproject.

Imec.icon - Ixcon: Industrial X-ray CT for high-throughput quality control from imec on Vimeo.


Voeden met voorkennis 

Een belangrijke factor om de inspectieperformantie en snelheid te verhogen is dat je de software kan voeden met voorkennis over het te scannen product. Zo waren niet alleen van de Terumo producten technische tekeningen beschikbaar, maar kan je ook van de appels eigenschappen invoeren over de vorm en samenstelling ervan.

Visionlab 

In een volgende fase wordt ook een hardware opstelling gebouwd bij Visionlab, die flexibel zal zijn en zal toelaten om op korte tijd veel verschillende producten te scannen en meetmethodes te ontwikkelen en te valideren.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden