, 13 december 2018 15:57
Imec‘s en UAntwerpen presenteerden onlangs software om realtime, in-line inspectie te doen van de binnenkant van complexe producten. Aan de hand van een 3D beeldreconstructie kan je de binnenkant van een object per seconde inspecteren zonder het object te beschadigen. Zo kan je bijvoorbeeld rotte appels of fouten bij het assembleren van elektromechanische producten detecteren, terwijl ze op de lopende band voorbij rollen.
Bij massaproductie van medische producten staat kwaliteit altijd op de eerste plaats. Daarom heeft producent van medische producten Terumo verschillende visuele camera-inspectietechnieken geïntegreerd in de verschillende productielijnen. Terumo streeft naar een steeds betere kwaliteitsbewaking tijdens het productieproces en op de eindproducten. Dankzij de technologie ontwikkeld in het iXCon project is Terumo nu ook in staat om met 3D X-ray inspectie één product per seconde te inspecteren. Tijdens een snelle X-stralen scan worden enkele beelden gemaakt door elk product heen. Na een driedimensionale reconstructie wordt met software geanalyseerd of het interne mechanisme voldoet aan alle kwaliteitseisen.
De Terumo-case is een van drie concrete toepassingen ontwikkeld in het iXCon project. Ook twee landbouwtoepassingen werden ontwikkeld, voor kwaliteitsinspectie van geoogste appels en voor het automatisch planten van gewassen. Het startpunt van het iXcon project werd gelegd door de ASTRA toolbox, dit is een 3D tomografie framework dat door VisionLab, een imec-onderzoeksgroep aan de UAntwerpen, werd ontwikkeld en wereldwijde erkenning geniet en de samenwerking van de betrokken onderzoeksgroepen in een voorgaand basisonderzoeksproject.
Imec.icon - Ixcon: Industrial X-ray CT for high-throughput quality control from imec on Vimeo.
Een belangrijke factor om de inspectieperformantie en snelheid te verhogen is dat je de software kan voeden met voorkennis over het te scannen product. Zo waren niet alleen van de Terumo producten technische tekeningen beschikbaar, maar kan je ook van de appels eigenschappen invoeren over de vorm en samenstelling ervan.
In een volgende fase wordt ook een hardware opstelling gebouwd bij Visionlab, die flexibel zal zijn en zal toelaten om op korte tijd veel verschillende producten te scannen en meetmethodes te ontwikkelen en te valideren.
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (0)