Laatste nieuws:

, 5 december 2018 13:41

Robotoplossing voor rapid prototyping wint low cost robotica-wedstrijd

Kostenbesparende automatisering voor eenvoudige taken is het doel van low cost robotica. Ook dit jaar was de low cost robotica innovatie wedstrijd op zoek naar ideeën en concepten die dit potentieel laten zien. De winst ging naar Robert Hofmann GmbH met haar idee voor een app-geactiveerde pick-and-place toepassing bij 3D-printen.

Op de Motek beurs ontving Maximilian König van Robert Hofmann GmbH (3e van links) de eerste prijs voor de combinatie van additief fabriceren met low cost robotica.'
Op de Motek beurs ontving Maximilian König van Robert Hofmann GmbH (3e van links) de eerste prijs voor de combinatie van additief fabriceren met low cost robotica.
1/1

Automatiseer eenvoudige processen met robots en bespaar tijd en geld. Dit doel wordt niet alleen nagestreefd door grote industriële spelers, maar ook in toenemende mate door kleine en middelgrote bedrijven. Dit geldt ook voor de firma Robert Hofmann GmbH, gevestigd in Lichtenfels, Duitsland.

Het bedrijf dat zich toelegt op het snel produceren van prototypen liep tegen het volgende probleem aan. In theorie kan een 3D-printer continu printen, maar na elk printproces moet het printbed worden vervangen, hetgeen lastig is uit te voeren wanneer het printen eindigt buiten werkuren.

Tijdswinst 

"Ons probleem was vaak dat we onderdelen wilden printen die de volgende dag klaar zijn", legt Tobias Mager uit, trainingsmanager bij Robert Hofmann GmbH. "Onze trainees, die verantwoordelijk zijn voor onze 3D-printers, zijn klaar met werken om 16.15 uur, maar het printen is bijvoorbeeld niet klaar voor 17.00 uur. Dus vanwege deze 45 minuten, verliezen we meer dan 14 uur bouwtijd, waarin de printer in theorie actief zou kunnen zijn."

Robolink 

Zijn oplossing was de automatische vervanging van het printbed, met een robolink D low-cost robotarm van igus, op afstand bediend met een smartphone. Dankzij de netwerkverbinding van de 3D-printer, kunnen nieuwe bouwprocessen worden gestart viade app op elk gewenst tijdstip in het weekend of na werktijd, en de printer kan optimaal worden benut.

Motek 

Mager diende zijn innovatieve idee in bij de low cost robotica innovatie wedstrijd. Het concept overtuigde de jury. Tijdens de Motek-beurs ontving Robert Hofmann GmbH op de igus beursstand als prijs een tegoedbon voor een robolink D robotarm of vergelijkbare robotica-componenten ter waarde van waarde van 3000 euro.

Igus 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden