Laatste nieuws:

, 22 november 2018 15:40

‘Ionische wind’ drijft eerste vliegtuig zonder bewegende delen van MIT aan (video)

Sinds het eerste vliegtuig meer dan 100 jaar geleden vloog, heeft vrijwel elk vliegtuig in de lucht gevlogen met behulp van bewegende delen als propellers, turbinebladen en ventilatoren, die worden aangedreven door de verbranding van fossiele brandstoffen of door batterijen met met een hardnekkig gezoem. MIT-ingenieurs hebben nu het allereerste vliegtuig zonder bewegende delen gebouwd en laten vliegen.

In plaats van propellers of turbines wordt het lichte vliegtuig aangedreven door ‘ionische wind’, een stille maar machtige stroom van ionen.'
In plaats van propellers of turbines wordt het lichte vliegtuig aangedreven door ‘ionische wind’, een stille maar machtige stroom van ionen.
1/1

In plaats van propellers of turbines wordt het lichte vliegtuig aangedreven door ‘ionische wind', een stille maar machtige stroom van ionen die aan boord van het vliegtuig wordt geproduceerd en die voldoende stuwkracht genereert om het vliegtuig over een langere vlucht voort te bewegen.

Volledig stil  

In tegenstelling tot turbinevliegtuigen is het vliegtuig niet afhankelijk van fossiele brandstoffen om te vliegen. En in tegenstelling tot propeller-aangedreven drones is het nieuwe ontwerp volledig stil.
"Dit is de allereerste duurzame vlucht van een vliegtuig zonder bewegende delen in het voortstuwingssysteem", zegt Steven Barrett, universitair hoofddocent lucht- en ruimtevaart aan het MIT. "Dit heeft in potentie nieuwe en onontdekte mogelijkheden geopend voor vliegtuigen die stiller en mechanisch eenvoudiger zijn en geen verbrandingsemissies uitstoten", legt Barrett uit.

Hybride passagiersvliegtuigen

Hij verwacht dat dergelijke ionenwindvoortstuwingssystemen op korte termijn gebruikt kunnen worden om minder luidruchtige drones te laten vliegen. Verder weg ziet hij ionenaandrijving in combinatie met meer conventionele verbrandingssystemen alsoplossing om meer brandstofefficiënte, hybride passagiersvliegtuigen en andere grote vliegtuigen te creëren.
Barrett en zijn team van het MIT hebben hun resultaten gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

 

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden