Laatste nieuws:

, 20 november 2018 12:13

Big Science, ruimtevaart en 3D-printer: Precisiebeurs blikt terug op geslaagde editie

“De keten van hightech toeleveranciers heeft zich van haar beste kant laten zien”, blikt beursmanager Michiel Beerens terug op de vorige week gehouden Precisiebeurs. Het evenement met meer dan 60 lezingen en 291 gespecialiseerde bedrijven trok ruim 3.400 bezoekers.

De volgende editie van de Precisiebeurs staat gepland op 13 en 14 november 2019.'
De volgende editie van de Precisiebeurs staat gepland op 13 en 14 november 2019.
1/1
De Precisiebeurs bood ook dit jaar een podium aan de actuele Big Science-projecten. Hierbij diende de Nationale Wetenschapsagenda als kapstok. In de openingslezingen vertelden Dr. Leonardo Biagioni (Fusion for Energy) en Dr. Jeanette Ridder-Numan (Ministerie OCW) over het belang van de industrie voor grootschalig wetenschappelijk onderzoek. Hierbij benadrukten zij waarom dit onderzoek belangrijk is voor de maatschappij. In de daarop volgende lezingen vertelden diverse wetenschappers en inkoopspecialisten van projecten als de nieuwe beamlines voor ESRF of de zogenaamde High Luminosity upgrade voor CERN over aankomende tenders en aanbestedingen die op stapel staan.

Ruimtevaart

Technologie die wordt ontwikkeld voor de ruimtevaart moet lichtgewicht, robuust, betrouwbaar en grensverleggend zijn. Op donderdag 15 november kwamen in het lezingenprogramma ‘Spin-in en spin-off tussen ruimtevaart en precisie-industrie' actuele projecten aan bod op het snijvlak tussen precisietechnologie en ruimtevaart. Marco Beijersbergen, eigenaar-oprichter van Cosine in Warmond, vertelde over de uitdagingen van meettechnologie in de ruimtevaart en welke verbeteringen dit heeft opgeleverd voor meettechnieken op aarde. Jeroen Rotteveel van ISIS (Innovative Solutions in Space) gaf inzicht in internationale samenwerkingen op het gebied van ruimtevaart en de uitdagingen die bij de samenwerking met China werden overwonnen.

3D printer IAM

Een primeur tijdens de Precisiebeurs was de introductie van de IAM 3D printer die is voortgekomen uit een samenwerking tussen KMWE en TNO. In zijn lezing ging Ruud Hurkens van KMWE in op de technologische uitdagingen van deze machine. Vooral op het gebied van trilling- en temperatuurbeheersing was het technisch een enorme uitdaging. Hurkens: "Tijdens de ontwikkeling hebben KMWE als machinebouwer en TNO vanuit verschillende Technology Readiness Levels gelijktijdig aan de ontwikkeling gewerkt." Jeroen Smeltink van AMSYSTEMS Center (samenwerkingsverband tussen TNO en TU Eindhoven) vertelde over de veranderende rol van Additive Manufacturing in het productieproces en hoe de machine inspeelt op de hieruit voortkomende kansen.

DSPE awards

Onderdeel van de Precisiebeurs is traditioneel de uitreiking van een tweetal prijzen. De Ir. A. Davidson Award, die iedere twee jaar wordt uitgereikt aan een veelbelovende precisie-ingenieur met enkele jaren werkervaring, ging dit jaar naar Dr. Ir. Lennino Cacace. De Wim van der Hoekprijs voor het beste afstudeeronderzoek ging naar Martin Kristelijn van de Technische Universiteit Eindhoven voor de thesis "Design of a motion compensation mechanism for offshore load transfer".

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden